Het Europees Parlement heeft zonet beslist om dataroaming af te schaffen vanaf december 2015. Hierdoor komen er geen extra kosten als je in het buitenland op het internet surft. Vandaag werd ook de knoop doorgehakt over netneutraliteit. Europa zal daar strenge richtlijnen volgen. Neelie Kroes, Europees Commissaris verantwoordelijk voor de Europese Digitale Agenda, is verheugd met de beslissingen.

December 2015 

Het zat er al een tijdje aan te komen maar vanaf vandaag is het definitief. Roaming zal in vanaf december 2015 afgeschaft worden in de Europese Unie.

Ook netneutraliteit werd goedgekeurd; een overwinning voor streamingsdiensten zoals Netflix & YouTube. Zo kunnen providers geen extra kosten aan hen doorrekenen omdat zij het internet zwaarder belasten dan andere diensten.

Netneutraliteit

Volgens het principe van netneutraliteit moeten providers alle soorten netverkeer op een gelijke manier behandelen. In Nederland ontstond er immers al heisa over het feit dat KPN van plan was om WhatsApp-verbruik zwaarder door te rekenen aan de klant dan ander internet verkeer. Door de beslissing van Europa zijn  dergelijke praktijken vanaf nu ongemogelijk. 

Goed nieuws dus!