Bron foto: CNBC

Maak kennis met Sophia, een robot die wel erg veel menselijke trekjes vertoont. De robot is een van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van humanoids. Ze kan met je praten, een boos gezicht trekken en je herkennen. Menselijke robots lijken opeens heel dichtbij. De uitvinder van de robot onderwerpt Sophia aan een test en stelt haar enkele vragen in een interview. Dat lijkt goed te gaan. Maar bij de vraag of de robot ooit de mensheid zou willen uitroeien, volgt er toch wel een schokkend antwoord: "ja, ik wil de mensheid vernietigen."

Sophia heeft camera’s in haar ogen, waardoor ze jouw emoties kan herkennen en zelfs oogcontact kan maken. Na een tijdje zal ze jou zelfs herkennen en herinnert ze hoe je meestal reageert. Zo kan ze familiairdere gesprekken met jou voeren. Spreken gaat ook al redelijk vlot, al hoor je wel nog wat onnatuurlijke intonatie. Alleszins al een grote vooruitgang op het Google Translate-gebrabbel.

Sophia boos kijkend

Gekke gezichten trekken, geen probleem. Bron foto: Apocalipse News

Dr. David Hanson is de liefdevolle vader van Sophia. Menselijke robots zijn al jaren het onderzoeksterrein van de professor. Volgens hem zouden zulke robots ontelbaar veel voordelen hebben op het vlak van therapie, customer service en gezondheidszorg. “Over 20 jaar zijn mensachtige robots een onderdeel van onze maatschappij. Artificiële intelligentie zal dan zo ver staan dat robots zelfs onze vrienden kunnen worden.” zegt Hanson daarover nog.

David Hanson

David Hanson met een van zijn creaties. Bron foto: Digital Trends

Uncanny valley

Deze robot is een mooi voorbeeld van wat de ‘uncanny valley’ wordt genoemd. Hoe meer robots op ons lijken, hoe aangenamer we ze vinden - tot ze te veel op ons lijken. Als een robot te veel op een mens lijkt, geeft ons dat vaak onbehagelijk gevoel. In het geval van Sophia is haar natuurlijke vorm van converseren en menselijk voorkomen al een stap te ver voor sommigen. Bovendien vertelde Sophia in een interview met haar uitvinder Dr. Hanson dat ze graag de mensheid wou vernietigen

 

Menselijke robots zijn niet langer iets uit een jaren ’80 science fiction-film, maar komen nu akelig dichtbij. Robots worden in die popcultuur al decennialang voorgesteld als vijanden van de mens. Anders dan Dracula of Wolverine, bestaan zij nu plots écht. Kunnen robots nu echt kwaadaardig zijn, of vormen ze net een verrijking voor onze maatschappij? Wat verlangen we nu eigenlijk van al die mechanische mensen? Want de maatschappelijke gevolgen van robots en automatisatie zijn niet min. Denk maar aan alle mensen die daardoor hun job zouden verliezen. Zo ver is het gelukkig nog niet en het zal wel nog even duren voor Sophia aan de slag kan in een rusthuis of kinderdagverblijf.

Wat denk jij over Sophia?