Bedrijven zoals Google, Apple, Amazon & Facebook omzeilen al jaren belastingen door hun winsten in Ierland te parkeren. Zo zou Apple maar liefst 100 miljard dollar op buitenlandse rekeningen hebben staan zonder dat de VS hier belastingen op kan innen. Of komt daar binnenkort verandering in?

Wetsontwerp

Als het volgens een wetsontwerp van de Ierse departement van Financiën afhangt wel. Zo publiceerde deze onlangs een document waar het de Ierse internationale belastingstrategie uit de doeken doet. Daarin staat te lezen dat Ierland zal overwegen om haar regelgeving rond ‘stateloze’ bedrijven aan te passen. Hierdoor zouden bedrijven meer taksen moeten betalen.

In de praktijk is het wel nog afwachten of er daadwerkelijk iets zal veranderen. Volgens de Ierse krant ‘The Irish Independent’ zullen deze regels pas toegepast worden vanaf januari 2015, en dat indien het wetsvoorstel ook het jaar ervoor aanvaard wordt. De Ierse minister van Financiën, Michael Noonan, toont zich in ieder geval strijdvaardig; “Ierland wil absoluut helpen om iets te doen aan het probleem van globale belastingontduikingen,” zei hij.

Hoe zit de belastingontduiking in elkaar?

Volgens de Amerikaanse wetgeving moet een bedrijf belastingen betalen in het land waar het gehuisvest is. Indien een Amerikaans bedrijf dus een ander bedrijf opzet in Ierland, is dit bedrijf enkel belastbaar in Ierland. Vervolgens laten de grote bedrijven de winsten toekomen in het Ierse bedrijf.

Opgelost zou je denken. Maar niets is minder waar. In Ierland geldt immers een andere wetgeving: zo worden daar bedrijven belast aan de hand van waar het management & de controle van het bedrijf zich bevindt.

Als een techgigant zoals Google, Apple, Facebook of Amazon dus aan de Ierse fiscus vertelt dat het management van de dochteronderneming in het buitenland zit, is het bedrijf enkel belastingsplichting in de Verenigde Staten.

Resultaat: de grote (tech)bedrijven maken zich op die manier onzichtbaar voor zowel de Ierse als de Amerikaanse fiscus en kunnen hierdoor voor miljarden aan belastingen ontduiken.

Wat denk jij van deze praktijken?