Ik denk dat vrijwel elke internet ondernemer, elke online marketeer ervan droomt een campagne op te zetten die heel hevig opgepikt wordt door het wereldwijde web. Er spelen veel factoren mee in de formule voor zo'n succes. En de meeste heb je zelf niet in de hand. Wat kan je dan wel doen?

Ik had er zelf nog niet van gehoord, maar misschien de dames wel? Makeup Free Monday van The Beauty Bean.

Kort uitgelegd: The Beauty Bean is een online magazine vol tips voor vrouwen om er elke dag top uit te zien. Ondanks het feit dat de site de meeste inkomsten haalt uit advertenties van cosmetica-bedrijven, hebben ze toch een actie met bijhorende campagnes opgezet dat duidelijk tegen de winkel van deze adverteerders spreekt. En met succes!

Makeup Free Monday is een actie waarbij vrouwen elke maandag aangespoord worden die dag geen makeup te gebruiken. Dit om mensen ervan bewust te maken dat schoonheid geen makeup nodig heeft, dat elke vrouw mooi is. (volledig akkoord trouwens, knipoog)

Het succes van Makeup Free Monday

Op de foto bovenaan herken je Lady Gaga, maar ook figuren als Oprah en Serena Williams schoten al een kiekje om hun bijdrage te leveren aan de actie. Makeup Free Monday bestaat nu al twee jaar en toch blijft de trend zich voortzetten. Hoe komt dit en hoe zijn ze erin geslaagd om zoveel mensen, inclusief 's wereld grootste celebrities, mee te krijgen in het verhaal? Alexis Wolfer is founder en CEO bij The Beauty Bean en zij heeft haar geleerde lesjes op een rij gezet.

1 . Jij kan het niet zelf

Je kan een aanzet geven, maar uiteindelijk zijn het de fans en de followers die er een virale campagne van maken. Hoe meer je als bedrijf of individu het tracht te forceren, hoe beter de followers dit aanvoelen en je daarop gaan afstraffen door er geen aandacht aan te schenken. Een beetje hetzelfde als met de social media accounts: hoe meer je schreeuwt, hoe minder je gehoord wordt.

Ook het filmpje van Duval Guillaume voor de lancering van TNT in België was hier een bewijs van. Noch TNT, noch Duval Guillaume hebben die ochtend geforceerd aandacht gevestigd op het filmpje. Maar het was zodanig indrukwekkend en spannend, dat de eerste enkelingen het deelden, en zo heeft het zijn weg gevonden naar alle uithoeken van de wereld en heeft het zelfs nationale news reports gehaald in de States.

In het geval van de Makeup Free Mondays is het heel spontaan verlopen. De dames van The Beauty Bean werkten van thuis uit aan hun startup, doorheen het weekend. Omdat ze de maandag veel replies kregen op emails die tijdens het weekend waren verstuurd, was het die dag altijd heel druk. Te druk om makeup op te doen. Ze begonnen er grapjes over te maken op social networks en van daaruit werd het opgepikt door fans en followers.

2 . Ga buiten je comfortzone

Als je je volledig comfortabel voelt na de voorbereiding, zal er waarschijnlijk iets niet juist zitten. De kans is groot dat het niet viraal gaat. Om het TNT-filmpje nog eens aan te halen: eerst en vooral was er de productie zelf die compleet geschift was maar wel een aantal keer die dag goed gelukt is. Maar daarnaast is er nog de afwachting van de reacties. Je kan zoiets maken en er volledig van overtuigd zijn dat het fantastisch is. Maar ik kan me voorstellen dat de makers niet helemaal op hun gemak waren de eerste uren.

In het geval van The Beauty Bean was het nog iets frappanter. Het hele team had vrij veel geld geïnvesteerd in professionele foto's met makeup en kunstmatig licht. Maar nu moesten ze elke maandag een foto trekken van zichzelf, zonder makeup en in veel gevallen via de spiegel in de badkamer. Ik ben dan wel een man, maar ik kan me toch goed voorstellen dat zoiets voor een vrouw een hele uitdaging is. Zeker wanneer je hard werkt aan een soort online imago.

Hun publiek was hiervan onder de indruk en vond het een teken van moed, waardoor ze zich meer met het merk wilden associëren en hen zelfs nadoen met eigen foto's.

3 . Geef ze iets om te doen

Hier maken we even het onderscheid tussen virale content in een campagne en een 'virale actie', om het een naam te geven. Het TNT-fimpje was content. Hier kon men niet veel meer doen dan de link delen. Dus bij content moet dat wat gedeeld wordt volledig af zijn, sterk gemaakt, inspelen op een behoefte of een drang om iets te zien. Het moet indruk maken en een WTF-reactie veroorzaken.

Bij een actie zoals dat van The Beauty Bean zit het anders. Daar is het niet zozeer het punt van de content volledig af te hebben, integendeel. Hier creëer je dus best een duidelijk gat in de content, waar de fans zelf voor de opvulling mogen zorgen. Zo ging Wolfer bijvoorbeeld bewust meetings met andere dames inplannen op maandag en verzocht ze hen vriendelijk zonder makeup naar haar kantoor te komen. Dan vroeg ze hen of ze een foto mocht nemen (wat heel dikwijls wel mocht) en zo zagen de lezers ook regelmatig andere gezichten, waardoor de bal verder aan het rollen ging.

Maar ze gingen nog verder: ze vroegen de dames die The Beauty Bean online bezochten, om iets van makeup te doneren aan een organisatie die instaat voor opvanghuizen voor vrouwen die thuis mishandeld worden. Wolfer beseft dat een laagje makeup voor veel vrouwen een sterke moraalboost geeft, en dan al zeker vrouwen in zo'n situatie. Dit zorgde ervoor dat nóg meer dames van het project hoorden en hun steentje wilden bijdragen.

4 . Verbind er een grotere betekenis aan

Met een grotere betekenis wordt bedoeld: iets waar mensen zich kunnen achter scharen, wat niet rechtstreeks iets met het merk zelf te maken heeft. Soms is dat het steunen van een bekend goed doel, maar het kan ook een maatschappelijk probleem zijn dat men aan de kaak wil stellen.

Kony 2012 was hier een duidelijk voorbeeld van, maar daar kom ik verder op terug.

In het geval van The Beauty Bean was het de bedoeling om mensen bewust te maken van het feit dat er té veel belang gehecht wordt in onze maatschappij aan schoonheid en dan eigenlijk kunstmatige schoonheid. Ze wilden aantonen dat je er zonder makeup minstens even mooi uit ziet en zeker al veel natureller. Daarmee kwam ook dikwijls de discussie op gang rond de eisen die gesteld worden aan modellen, de drang van tienermeisjes om niet te eten en te mager door het leven te gaan, ... Kortom: er was een duidelijke maatschappelijke betekenis, iets waardoor mensen geneigd waren eraan deel te nemen, ook al kenden ze het merk nog niet. Je kan het argument opwerpen dat het verkeerd is van een bedrijf om zoiets commercieel in te zetten, maar uiteindelijk helpt het de maatschappij vooruit. Als zij daar iets aan verdienen.. who cares, denk ik dan...

5 . Denk op lange termijn

Wolfer zegt op een bepaald moment: "Het is makkelijk om een belachelijk filmpje te maken en veel hits te krijgen, maar dat blijft niet." En ze heeft ergens wel gelijk over het niet blijven van zoiets. (Of het nu inderdaad zo makkelijk is, valt sterk te betwijfelen, anders zou elk bedrijf afkomen met een geniaal, viraal fimpje). Maar wat het langdurige effect betreft, heeft ze gelijk. En hier moet opnieuw de vraag gesteld worden wat men wil bereiken.

Duval Guillaume wilde waarschijnlijk voor TNT niet iets opzetten wat voor een heel jaar of meer bezocht of uitgebreid werd. Ze wilden iets wat op één of een paar dagen gigantisch snel zou verspreiden, waardoor heel België (en dus duidelijk ook de rest van de wereld) er onmiddellijk van op de hoogte was dat TNT in het land is.

Bij Makeup Free Monday was het net wél de bedoeling op termijn meer en meer mensen op de kar te krijgen en het project zo lang mogelijk te laten duren. En zij zijn dan ook in die opzet geslaagd. Na 2 jaar loopt het nog altijd en meer nog, de boel groeit ook nog altijd. Dat komt voor een deel omdat de mensen van The Beauty Bean zelf ook nog elke maandag zonder makeup gaan werken en een foto ervan posten.

Vooral nu ook celebrities foto's trekken en openlijk verklaren dat ze het project steunen door dat hogere doel die The Beauty Bean had vooropgesteld, ziet het er niet naar uit dat Makeup Free Monday snel zal verdwijnen ...

Kony 2012

Hoogst waarschijnlijk heb je het gezien een paar maanden geleden. Ik zet het filmpje zelf niet hier (want het duurt een dik half uur), dus je kan via deze link naar Kony 2012.

Laat ons nu eens kort de 5 bovenstaande pointers hierop toepassen en zien of het klopt:

  • Jij kan het niet zelf - Is bij Kony 2012 ook van toepassing. Als je zag wat voor organisatie daarachter zit, dan weet je dat zij de bal in het begin aan het rollen hebben gebracht. Daarnaast was er al een grote fanbase in de States die het filmpje snel heeft opgepikt.
  • Ga buiten je comfortzone - Het filmpje zit vol met bewijzen dat de maker dit ook gedaan heeft en zelfs vér buiten de comfortzone is gegaan. Dit creëert bij veel kijkers een gevoel van "wauw.. als die dát kan, kan ik dit op zijn minst verder verspreiden". Er ontstaat een gevoel van respect, waardoor je sneller geneigd bent het doel verder te ondersteunen.
  • Geef ze iets om te doen - Keuze genoeg: filmpje verspreiden, het pakketje kopen, affiches ophangen, ... (zie filmpje als je niet weet wat hiermee bedoeld wordt)
  • Verbind er een grotere betekenis aan - Deze is duidelijk: Kony, één van 's wereld grootste criminelen, achter slot en grendel krijgen.
  • Denk op lange termijn - Door hun duidelijke plannen om de Amerikaanse overheid te overtuigen en door ook duidelijk te maken dat het bij Kony niet hoeft te stoppen, zorgen ze voor de mogelijkheid op langere termijn te werken, maar dat was hier minder de focus. Ze wilden vooral "troepen" om die ene nacht heel het land vol te hangen met affiches van Kony.

Let's go viral

Wellicht bestaat er geen simpele, kant en klare oplossing om iets viraal te laten gaan. Er spelen heel wat factoren mee (zoals timing en zelfs actualiteit), maar deze 5 tips vormen een basis waarop je jou kan baseren. Als dit al goed zit, sta je al een grote stap dichter bij een virale campagne.

Succes !

-- --

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi