Op 20 november 2013 opende KBC samen met Accenture, Flanders DC, Universiteit Antwerpen, Cronos en Mobile Vikings het initiatief Start it @kbc: een incubator die starters niet alleen onderdak biedt, maar hen vooral ondersteunt en adviseert zodat ze hun activiteit duurzaam kunnen laten groeien.

KBC Toren

Vandaag, amper twee maanden na de bekendmaking van het initiatief, nemen 28 starters reeds hun intrek in de KBC-toren in Antwerpen. De uitgekozen starters ontwikkelen ideeën rond hightech, e-platform, duurzaamheid en mobiliteit.

Start it @kbc kende van bij de opstart een danig succes dat KBC momenteel uitkijkt naar extra ruimte in de KBC-toren in Antwerpen zelf én extra bijkomende locaties om aan de vraag te kunnen beantwoorden. Met Mobile Vikings, één van de partners in Start it, wordt onderzocht hoe dit unieke concept ook naar Hasselt kan worden gehaald. 

Ondertussen wordt ook met de partners volop gewerkt aan een virtuele community voor starters. Half februari wordt een eerste module uitgetest. Naast de huidige partners werd inmiddels ook een overeenkomst gesloten met Startups.be en iMinds om nog meer voet aan de grond te krijgen bij de startende tech gemeenschap in heel België. 

Erik Luts, algemeen directeur Directe Kanalen en Ondersteuning divisie België vat het als volgt samen: “Amper twee maanden na de opstart van Start it @kbc initiatief kunnen we stellen dat KBC samen met Accenture, Mobile Vikings, Cronos, UA, Flanders DC, Startups.be en iMinds duidelijk een reële behoefte invult bij start-ups. Met dit initiatief wenst KBC innoverend ondernemerschap te ondersteunen en het belang ervan mee te onderstrepen.”

Vliegende start…

Op 20 november openden KBC samen met Accenture, Flanders DC, Universiteit Antwerpen, Cronos en Mobile Vikings het initiatief Start it @kbc. In de KBC-Toren aan de Schoenmarkt in Antwerpen stelt KBC vandaag zeven verdiepingen ter beschikking van de Start it-partners en van startende ondernemingen.

Op drie weken tijd kreeg Start it @kbc maar liefst 270 toetredingsaanvragen en 90 startende ondernemers dienden effectief een dossier in. Daaruit werden 34 ondernemers geselecteerd die uitgenodigd werden om hun plannen toe te lichten. Uiteindelijk kregen in totaal 28 bedrijven toegang tot de KBC-toren. Zo versterken dus 18 starters uit de selectie de 10 reeds aanwezige starters. Onder de starters vinden we 30% vrouwen en 70% mannen. Hun leeftijd schommelt tussen 20 en 50 jaar.

…zowel fysiek als virtueel

De 28 starters die vandaag hun intrek in de KBC-toren in Antwerpen nemen, werden door alle partners samen uitgekozen omwille van hun originele ideeën die bijdragen tot de uitbouw van een duurzame maatschappij. De gekozen starters ontwikkelen ideeën rond hightech, e-platform, duurzaamheid en mobiliteit. De starters die een aanvraag indienden maar niet weerhouden werden, blijven evenwel niet in de kou staan.

Naast individuele feedback, krijgen zij ook toegang tot de virtuele community, waar ze advies krijgen van de partners bij het verfijnen en het tot stand brengen van hun business model en project. Een aantal niet-weerhouden starters werd inmiddels opgepikt door één van de andere partners. Daarenboven mogen zij ook deelnemen aan alle activiteiten die rond Start it @kbc georganiseerd worden. Ze zijn dus welkom op events, causerieën, workshops, ... die Start it organiseert.

Start it @kbc has only just started

Starters kunnen nog steeds hun dossiers indienen via de website startit.be. Alle dossiers worden geëvalueerd en geselecteerde starters worden uitgenodigd om hun project toe te lichten. Zij maken nog steeds kans om toe te treden tot de Start it-community, fysiek of virtueel.

Er is verder heel wat belangstelling vanuit diverse hoeken voor het vernieuwende concept dat starters samenbrengt met ervaren ondernemers en financiers. Zo wordt samen met Mobile Vikings onderzocht om dit unieke concept ook in Hasselt te ontwikkelen. Van Vlerick Business School kwam ook de vraag om in Gent een gelijkaardig initiatief te steunen. Ook die denkpiste wordt momenteel bekeken. Verder bekijkt KBC of er meer ruimte in de huidige locatie in de KBC-toren in Antwerpen kan worden vrijmaken voor startende ondernemingen.

Naast de huidige partners werd inmiddels ook een overeenkomst gesloten met Startups.be en iMinds. Zo kan Start it zich optimaal integreren bij de startende tech gemeenschap in België.