Microsoft neemt de kernactiviteiten over van de mobiele telefoonmaker Nokia. Zo gaat de technologie-gigant de hardware & diensten afdeling én patenten van Nokia overnemen voor zo’n 5,44 miljard euro.

Geen verrassing

Microsoft betaalt 3,79 miljard euro voor de hardware & diensten afdeling van het bedrijf en legt zo’n 1,65 miljard euro neer voor de patenten waarover Nokia beschikt.

Het zat eraan te komen dat Microsoft deze stap ging zetten. Zo werkten de bedrijven al nauw samen vanaf 2011. Toen sloeg Microsoft de handen in elkaar met Nokia om smartphones aan te bieden met het Microsoft’s Windows Phone besturingssysteem.

Met deze overname wil Microsoft haar activiteiten in de telefoonmarkt een flinke boost geven. Door de productie ook naar zich te trekken zal Microsoft, net als Apple, zowel instaan voor de hardware als software van opkomende smartphones.

Nokia heeft haar hoofdactiviteit verkocht, maar zal blijven bestaan. Zo zal het merk voortaan haar overblijvende industrietakken voortzetten en zal het mobiele netwerk & locatie-toepassingen blijven maken. Nokia was jarenlang een dominante speler op de telefoniemarkt, tot Apple de iPhone uitbracht en het ook klappen kreeg van spelers zoals Google met het Android besturingssysteem.

Nokia-CEO Stephen Elop naar Microsoft

De huidige Nokia-CEO Stephen Elop gaat nu ook aan de slag bij Microsoft als Vice-President ‘Apparaten & Diensten’. De voorzitter van Nokia, Risto Siilasmaa, neemt tijdelijk de taken van Elop over. Een groot deel van Nokia's management team verhuist ook naar Microsoft. 

“Met deze samensmelting van het Nokia & Microsoft team zullen we Microsoft’s vooruitgang op het vlak van telefonie een flinke boost kunnen geven,” zegt Microsoft CEO Steve Ballmer in verklaring.

Wordt Elop nieuwe Microsoft CEO?

Volgens All Things D is Elop dé uitverkoren man om Steve Ballmer op te volgen als CEO bij Microsoft. Zo kondigde Ballmer aan dat hij op pensioen zou gaan indien een passende opvolger gevonden wordt. Volgens insiders is de kans groot dat dit nu wel eens Elop kunnen worden.