The Birdhouse heeft deze week vanuit Gent zijn eerste applicatieronde gelanceerd. Start-ups kunnen nu vanaf nu hun project indienen bij de incubator van Aerey. Ze maken kans om ondersteund te worden door tientallen ondernemers zoals Bart De Waele (Wijs), Dimitri Verhoye (Smart A’dvice) en Harry Demey (LDV United).

In een eerste fase gaat The Birdhouse op zoek naar vijf start-ups met een innovatief en schaalbaar idee. Daarbij kijkt het verder dan enkel de techindustrie. “Wij zijn op zoek naar echte ondernemers die een juist idee aan de juiste mentaliteit koppelen,” zegt Jan-Willem Callebaut van The Birdhouse.

“Mentality eats business plan for breakfast”

The Birdhouse mikt in zijn eerste applicatieronde op ambitieuze start-ups met een innovatief en schaalbaar idee. Essentieel is dat de starters naast een degelijk financieel en business plan vooral ook over de juiste ondernemersmentaliteit beschikken om van hun start-up een goed draaiende onderneming te maken.

“Daarvoor kijken we in de richting van onze mentoren. De selectie zal grotendeels gebaseerd worden op hun kennis en ervaring en de klik die zij hebben met de start-up,” zegt Jan-Willem Callebaut.

“De rol van onze mentoren is dan ook niet zo vrijblijvend als in andere incubatoren. Ze hebben allemaal geïnvesteerd in The Birdhouse als b-vennoot en zijn erg nauw betrokken bij het hele project.”

De selectieprocedure:

De mentoren zullen alle applicaties bekijken en scores toekennen op basis van verschillende criteria (mentaliteit, ambitie, business plan, ondernemerschap). Na een eerste selectie mogen tachtig start-ups hun idee toelichten tijdens een persoonlijk gesprek met Aerey en de mentoren. Daaruit worden vijftien start-ups weerhouden. Zij krijgen een ticket voor een bootcamp waarbij ze twee weken intensief samenwerken met mentoren en partners. Na drie pitchrondes blijven uiteindelijk de vijf beste start-ups over die in juni hun intrek zullen nemen in The Birdhouse.

Voor ondernemers, door ondernemers

The Birdhouse zet sterk in op ondernemers omdat zij als geen ander de passie en drijfveer van ondernemers begrijpen. Daarnaast kennen ze ook als geen ander de moeilijkheden waar beginnende ondernemers mee worstelen. In totaal hebben er zich al vijftien mentoren aangemeld, waaronder Bart De Waele (Wijs), Dimitri Verhoye (Smart A'dvice), Michiel Vanderheyden (Goosebumps Events), Conny Vandendriessche (Stella P. & The House of HR) en Harry Demey (LDV United).

Harry Demey: “Waar ik vooral naar op zoek ga in een start-up is uiteraard passie, maar nog belangrijker is oprechtheid. Ik kan niet tegen 'fake' verhalen en prik daar dan ook snel door. Daarnaast, als het gaat om meerdere mensen dan is het belangrijk dat er complementariteit in het team zit. Om het met een metafoor te zeggen: je hebt zowel spreadsheet-mensen als presentatie-mensen nodig in een team.”

Aanmelden kan vanaf nu

Start-ups kunnen eenvoudig aanmelden door een online formulier in te vullen op de website van Aerey. De vijf overblijvende start-ups krijgen zes maanden lang onderdak in het nest van The Birdhouse in Gent. Zij kunnen rekenen op het mentorship van de ondernemers en hebben toegang tot alle kennis en ervaring van de mentoren.

Meer info: aerey.be/thebirdhouse