Bron foto: Shutterstock

Denk jij ook wel eens na over jouw job, baas en vergoeding die je krijgt voor jouw inspanningen? Het zou me verwonderen als dit niet het geval is…

Loon is één van de meest gevoelige topics in een werknemer-werkgever relatie. En ik denk niet dat iemand piekert over het feit teveel te verdienen. In realiteit vinden de meesten onder ons dat ze (net) niet genoeg betaald worden.

Je mag het draaien en keren zoals je wil loon is en blijft een belangrijke factor. Een correcte vergoeding voor jouw prestaties speelt een niet te onderschatten rol als blijk van erkenning. Het is een thema dat ons bezighoudt doorheen onze ganse carrière.

Daarom geef ik hieronder 6 tips om mee te nemen in je overweging om opslag te vragen of de voorbereiding van een gesprek met jouw manager.

1. Bepaal jouw doel en wees voorbereid

Vermijd impulsiviteit! Stel voor jezelf doelen op lange termijn en bepaal belangrijke ‘milestones’ in jouw professioneel traject.

Breng in kaart welke opportuniteiten je kan aangrijpen om je carrière een boost te geven zodat je de kans kan grijpen als die zich aandient.

Ga bovendien nooit onvoorbereid een gesprek aan. Wat wil je bereiken tijdens het gesprek? Waar wil je naartoe? Welke indruk wil je nalaten bij jouw baas? Wat is een realistisch resultaat?

Ontevredenheid over jouw loon is geen strategie die je baas zal overtuigen om je opslag te geven.
Denk vooraf ook na over welke argumenten jouw manager op tafel kan leggen die jouw plannen kunnen doen ontsporen. Hoe zal je reageren als het antwoord ‘neen’ is?

Misschien zijn er collega’s bij wie je ten rade kan gaan en je tips kunnen geven over hoe je het best aanpakt.

2. Vraag jezelf af of loon wel degelijk het punt is

Is loon wel degelijk de drijfveer van jouw ontevredenheid? Er zijn vele factoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet langer tevreden bent. Denk aan de relatie met je collega’s, jouw jobinvulling, de mate waarin je verantwoordelijkheid krijgt, jouw toekomstperspectieven,… 

Zal een loonsopslag ervoor zorgen dat je gelukkiger bent of wordt je dan gewoon een beter-betaalde-nog-steeds-ontevreden medewerker?

Denk hier goed over na en pak de juiste zaken aan.

3. Kies het juiste moment

Timing is everything. Dit is met vele zaken in het leven het geval. Kies jouw moment zorgvuldig! Zoals in punt 1 aangehaald is het belangrijk jouw kans te grijpen wanneer de geschikte opportuniteit zich aandient.

Hou ook rekening met de evaluatiemomenten binnen jouw bedrijf. Vooral grotere organisaties hanteren een vast tijdstip in het jaar (dikwijls ergens in het 4e kwartaal) voor een functioneringsgesprek. Dit kan een ideaal moment zijn om een loonsverhoging ter sprake te brengen. Als je er pas achteraf mee komt aandraven, bestaat de kans dat je opnieuw een jaartje moet wachten. Je moet echter ook de juiste argumenten hebben. Als verkoper opslag vragen wanneer je jouw target niet hebt gehaald, lijkt me niet echt een briljant idee.

Er zijn betere momenten. Zoals een evolutie binnen het bedrijf dat jouw in een sterkere positie plaatst. Een belangrijke deal die je net hebt afgerond. Positieve feedback van een grote klant. Er zijn ongetwijfeld heel wat mogelijkheden, maar kies zorgvuldig. Als je bij elke overwinning bij je baas gaat aankloppen, zal je jouw kans tot slagen ondermijnen.

4. Vergeet niet dat het ook voor jouw manager niet altijd makkelijk is

Als je een gesprek aangaat met jouw manager hou dan vooral in het achterhoofd dat het ook voor hem of haar niet makkelijk is. Soms moet jouw manager zich aan bepaalde richtlijnen houden, is zijn of haar beslissingsvermogen beperkt (zoals in grote organisaties), of moet dit sowieso met de vennoot besproken worden. Opslag ter sprake brengen is voor jou een drempel, maar ook voor jouw baas is het geen makkie.

Zorg ervoor dat je het gesprek niet met een beschuldigende of bedreigende toon aanvat. Schep een positieve sfeer tijdens het gesprek.

5. Bepaal de juiste plaats

Het kantoor is niet altijd de meest geschikte locatie. Een iets kalmere en informelere omgeving kan wonderen doen. Denk aan een lunch of zelfs een wandeling in open lucht.

Kies die plaats uit waar je een ‘echt’ gesprek kan voeren, waar ook jouw manager zich op het gemak voelt.

6. Bekijk het volledige plaatje

Heel wat mensen denken bij ‘loon’ enkel aan de financiële compensatie voor hun prestaties. Er zijn echter heel wat meer zaken die je belonen voor jouw inspanningen. Denk aan extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, laptop, tablet, smartphone, maaltijdcheques, werkomstandigheden, flexibele uren, opvang voor jouw kinderen, strijkdienst, … Het bedrag dat maandelijks op jouw rekening wordt gestort is daar maar 1 onderdeel van.

Indien een financiële compensatie dus niet bespreekbaar is, denk dan na over alternatieven. Misschien kan je een flexibelere regeling of meer vakantiedagen vragen. Er is een grote kans dat jouw manager over bepaalde zaken, los van het financiële, wel autonoom kan beslissen.

Ik kan je niet garanderen dat je die loonsopslag met 100% zekerheid zal krijgen als je bovenstaande richtlijnen respecteert, maar het verhoogt in elk geval jouw kans op succes. Een plan uitstippelen, er goed over nadenken, het geschikte moment en de juiste plaats kiezen zullen er voor zorgen dat je meer op je gemak zal zijn.

Indien je het vooropgestelde resultaat niet haalt, vraag je manager dan naar een uitleg of motivatie. Achterhaal wat je eraan kan doen. Streef er op zijn minst naar om een timing of een belofte overeen te komen wanneer je wel beloond zal worden bijvoorbeeld als je een bepaalde doelstelling haalt of een specifieke verantwoordelijkheid neemt.

Ook wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe job kan je bepaalde tips in het achterhoofd houden. Succes!