Telecombedrijf Telenet heeft in het eerste kwartaal opnieuw geprofiteerd van de sterke aangroei van mobieletelefonieklanten, zo bleek donderdag bij de voorstelling van de resultaten, voor het eerst onder de nieuwe topman John Porter. Maar het bedrijf waarschuwt dat de concurrentie intussen in het tegenoffensief is gegaan, waardoor de groei de volgende maanden zal afzwakken. "We blijven echter op schema", verzekerde financieel directeur Renaat Berckmoes.
 

Telenet verdubbelt aantal gsm-abonnees

In het eerste kwartaal tekenden nog eens meer dan 103.000 klanten in op het "King" of "Kong" tariefplan van Telenet. Tegenover maart vorig jaar verdubbelde het aantal gsm-abonnees hierdoor tot 625.000. Deze klanten brengen ook meer op: de terminatietarieven zijn dan wel verlaagd door de regulator, klanten geven gemiddeld meer uit aan hun gsm-factuur. De inkomsten uit deze activiteit bedroegen in het eerste kwartaal 54,6 miljoen euro, 180 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Telenet verwacht vertraging groeiritme

Telenet waarschuwde donderdag wel dat het groeiritme zal vertragen door de toenemende concurrentie. Berckmoes wees er ook op dat het tweede en derde kwartaal traditioneel zwakker zijn voor mobiele telefonie, "maar we zitten nog op schema".

De forse aangroei van gsm-klanten heeft ook een keerzijde voor Telenet. De King- en Kongabonnees kunnen profiteren van gesubsidieerde toestellen en die drukken de winstmarge van de groep.

Ook internet- en vaste telefonie klanten groeiden

Het aantal internetklanten steeg in het eerste kwartaal met 21.500, in vaste telefonie was er een groei met 19.000 klanten. De aangroei van digitale tv-klanten vertraagde fors, tot 26.000 in het eerste kwartaal. Globaal ligt het aantal televisieklanten van Telenet nu 3 pct lager dan vorig jaar, weliswaar door de sterke afname bij analoge tv. Al 42 procent van de Telenet-abonnees neemt minstens drie producten af (tegen 37 pct vorig jaar). De doelstelling is om dat aantal nog te verhogen, zei Porter.

11% Meer omzet

Financieel boekte Telenet in het eerste kwartaal een omzet van 405 miljoen euro, 11 procent meer dan vorig jaar, vooral te danken aan meer telefonie-inkomsten. De nettowinst (38,5 miljoen) werd positief beïnvloed door een winst op derivaten. Zonder die uitzonderlijke elementen, bedroeg de winst slechts 19,7 miljoen, 10 miljoen minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

Telenet bevestigde donderdag ook zijn prognoses, waarbij uitgegaan wordt van 10 procent meer inkomsten in 2013 en 7 à 8 pct meer brutowinst