Een paar dagen geleden stelden we de vraag of je beter het loon vermeldt op een vacature of niet aan de followers van @bloovi. In het vervolg van het artikel bespreken we kort de verschillende antwoorden en wat we bij Bloovi zelf al ondervonden hebben.

Wel vermelden, want … 

Tegenwoordig wordt er vrij kwistig omgesprongen met grote functietitels zoals manager of expert. Hierdoor kan je als ervaren deskundige denken dat je een goede opportuniteit ontdekt hebt, terwijl het gaat om een starters job met een beperkt loon en beperkte verantwoordelijkheden. Het loon vermelden op de vacature kan in dat geval dus voor duidelijkheid zorgen.

Heel wat talenten die al een goede job hebben, gaan niet actief gaan solliciteren, tenzij ze zeker zijn dat de nieuwe job betere kansen biedt en ook financieel interessanter is. Een riant loon vermelden, kan dus zo vaste werknemers van andere bedrijven overtuigen om jouw vacature te overwegen.

Meer en meer bedrijven profileren zich als moderne en transparante bedrijven. Dit wordt toegepast op verschillende kanalen en de vacature is hier ook een goede tool voor. Door het loon te vermelden (of een indicatie) in combinatie met acties op andere domeinen kan je jouw imago als transparant bedrijf ook verstevigen. Daarbij komt dat heel wat mensen weten dat je kan onderhandelen over loon. Het kan dus een stunt zijn om de vacature onder de aandacht te brengen, met toch nog ruimte voor dialoog.

Niet per se vermelden, misschien toch een indicatie? 

Er waren ook een aantal tweeps die niet echt een uitgesproken mening hadden of die het wel interessant vinden om een indicatie te krijgen over welk type job (welke inkomstenklasse) het gaat. Voor high-level functies kan er bijvoorbeeld vermeld worden: "jaarsalaris met 6 cijfers". Of je kan duidelijk vermelden hoeveel ervaring de kandidaten moeten hebben in combinatie met de extralegale voordelen en andere bijkomstigheden. Dikwijls geeft dat ook een indicatie over welke functie het precies gaat.

Niet vermelden, want … 

Een aantal mensen steunden er in hun antwoord op dat het beter niet vermeld wordt omdat geld niet de enige motivator is of zou mogen zijn voor een medewerker. Uit andere enquêtes blijkt inderdaad dat zaken zoals de werksfeer en doorgroeimogelijkheden voor heel wat medewerkers belangrijker is dan enkel wat ze verdienen.

Waar "er kan over loon onderhandeld worden" een argument kan zijn om het wél te vermelden op een vacature, kan het ook net een argument zijn om het niét te vermelden. Misschien stel je wel een salaris voor, maar zou je bij een gesprek met een unieke kandidaat eigenlijk wel bereid zijn om een hoger loon te betalen. Door dat lagere loon op de vacature te zetten kan je die ene kandidaat afschrikken. Omgekeerd klopt ook, iemand die zichzelf onderschat, kan bij een te hoog salaris denken dat hij/zij niet goed genoeg is en daarom niet op de vacature ingaan.

Een kandidaat kan ook geschikt zijn voor een hogere functie, mits enkele opleidingen. Dit wordt dikwijls pas duidelijk tijdens het sollicitatiegesprek. Als je dan een hoog loon vermeldt op de vacature, kan het dus zijn dat die kandidaten niet reageren.

Als je een project manager zoekt en je hebt er al een aantal in dienst, kan het voor je huidige medewerkers minder aangenaam zijn het loon op een vacature te zetten. Iedereen die de vacature ziet, weet dan in principe hoeveel die mensen verdienen. Om de privacy van je medewerkers te beschermen is het dus niet aan te raden hun inkomsten zomaar op het net te gooien.

Wat denkt Bloovi? 

Om een kort antwoord te geven: wij raden het af om een loon op de cijfer correct in een vacature te zetten. Wij ondervinden dat hier te veel risico's aan verbonden zijn.

Een iets uitgebreider antwoord: houd rekening met de argumenten hierboven. Bekijk even in welke situatie jij je bevindt en beslis dan of het voor jouw bedrijf interessant is om het loon te vermelden. Voor hogere functies kan je het loon vermelden om het kaf van het koren te scheiden.

Maar ons algemene advies is om heel duidelijk te beschrijven wat de medewerker kan verwachten aan extra voordelen naast hun salaris (auto, groepsverzekering, pensioensparen, …) en verder een vage indicatie te geven over de verdiensten door de verantwoordelijkheden en de vereiste ervaring duidelijk te melden en door iets in de vacature op te nemen zoals "basisloon met extra commissies" of "riante verloning" of …

In de meeste gevallen is het uiteindelijk de bedrijfscultuur, het imago, de collega's en de creativiteit van de vacature die kandidaten overtuigt om al dan niet op de kans in te gaan. Kan je ervoor zorgen dat je bedrijf zich op deze punten onderscheidt van andere bedrijven, heb je veel kans dat je telkens snel nieuwe mensen vindt, voor gelijk welke functie. Vandaar dat employer branding alsmaar populairder wordt.

Nog even meegeven dat je door een originele reactie te plaatsen op dit artikel, alweer een extra bouwsteentje kan leggen bij jouw bouwproject "employer branding". Onze artikels worden namelijk door heel wat potentiële sollicitanten gelezen. Consistent in de aandacht komen is key om top of mind te blijven op de arbeidsmarkt.

--  --

Kan je dit artikel appreciëren? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin. Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi