Vorige week verkondigde de Republikeinse presidentskanidaat Donald Trump dat hij - op voorwaarde dat hij wordt verkozen, natuurlijk - Apple zou dwingen om al zijn producten in de VS te produceren. "We’re going to get Apple to build their damn computers in this country instead of other countries," zei Trump. Kan dat zomaar? Engadget onderzocht het:

Gigantische boost voor Amerikaanse economie?

Het aanwezige publiek juichte euforisch toen Trump die ophefmakende woorden uitsprak. Trump beseft dat hij scoort als hij zegt dat er meer jobs zullen vrijkomen in de VS. Zeker als het om tewerkstellingen gaat bij Apple, wiens productiecapaciteit overwegend in het buitenland ligt. 

"Alleen al voor de iPhone 5S werden er 300.000 werknemers ingeschakeld" - Fortune

Foxconn, het bedrijf dat Apple gebruikt om haar iPhones en andere producten in elkaar te zetten, telt intussen meer dan 1 miljoen werknemers in China. In 2013 onthulde Fortune dat - voor de iPhone 5S alleen al - 300.000 Foxconn werknemers aan het werk gingen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal werknemers die elke dag iPads, iPods en Macs monteren. Als al deze jobs werden overgebracht naar de VS, zou dat een gigantische boost betekenen voor de Amerikaanse economie. 

Waarom de productie nooit zal verhuizen:

Zelfs als Donald Trump verkozen wordt, lijken zijn plannen compleet onrealistisch in uitvoering. En daar zijn verschillende redenen voor. 

  • Legale redenen: "er is geen wet in de VS die Amerikaanse bedrijven kan dwingen om haar producten in de VS te produceren," schrijft Engadget. Iedere poging om dat te veranderen, zou stuiten op hevig verzet van zowat elk Amerikaans bedrijf. En zelfs de meeste republikeinen in het Amerikaanse Congres zouden in opstand komen.
  • China: dit land is  - met haar grootste aantal consumenten ter wereld - voor Apple dé belangrijkste afzetmarkt. Dus willen andere tech-bedrijven het land absoluut niet tegenwerken. Indien Apple haar productie uit China zou halen, zal dat dus niet zonder slag of stoot zijn. Meer nog, de kans bestaat dat China de Apple-producten zal verbannen. Of het land heft torenhoge importtaksen op de producten, waardoor de Chinese afzetmarkt voor Apple in duigen valt. 
  • Kosten: Apple zou vanwege financiële redenen nooit in staat zijn om alle productiecapaciteit naar de VS te trekken. Want in de VS liggen de lonen een pak hoger dan op Chinese bodem. Als de jobs toch naar de VS gingen, zouden de Apple producten ook een pak duurder worden.
  • Logistiek: Volgens Engadget is logistiek de grootste reden dat het onmogelijk is om alle productiecapaciteit bij de Amerikanen te leggen. Apple zou in de VS niet eens het nodige personeel kunnen vinden. "Om deze fabrieken te vullen is er nood aan arbeiders die beschikken over een zogenaamd mid-level niveau. Amerika telt vooral hoogopgeleide werknemers die niet meer in dit plaatje passen," schreef The New York Times al in 2012. Om de iPhone te produceren, berekende Apple dat er 8.700 industriële ingenieurs nodig waren. Die moesten 200.000 handarbeiders begeleiden om de eigenlijke productie van de iPhone in goede banen te leiden. Het zou 9 maanden duren om zoveel ingenieurs te kunnen vinden in de VS. In China gebeurde dat in amper 15 dagen. 

Apple heeft echter wel de productie van de Mac Pro naar de VS gehaald. Waarom dan ook niet alle andere producten? Hmm .. Heeft Trump dan toch gelijk? Volgens Engadget is het enkel mogelijk om de productie van niche-producten te verschuiven naar de VS. De Mac Pro wordt immers niet gigantisch veel verkocht en de assemblage in de VS gebeurt door robots. 

Trump's supporters juichten dan wel, maar het is duidelijk dat de hypothetische verhuis van Apple's productie een waar huzarenstukje zou worden. Het lijkt dan ook erg onrealistisch dat dit scenario werkelijkheid wordt. Nice try, Mr. Trump. 

bron: Engadget