Bron foto: Ted Institute

Patty McCord werkte als Chief Talent Officer bij Netflix. In 2012, na 14 jaar trouwe dienst, werd ze ontslagen. Jammer voor Patty, maar eigenlijk was ze daar zélf verantwoordelijk voor. 

Netflix kreeg de meest innoverende bedrijfscultuur dankzij haar:

Netflix bestond amper een jaar toen Patty er in 1998 aan de slag ging. Daarvoor had ze al wat jaren in de HR-sector doorgebracht. Ze sprong in het oog van Reed Hastings, mede-oprichter van Netflix, die haar vroeg om de bedrijfscultuur van Netflix mee vorm te geven. Jaren later heeft Netflix een van de meest innoverende bedrijfsculturen in de sector. Zo hoef je er geen toestemming voor verlof te vragen en krijg je een jaarlijks evaluatiegesprek.

 

Netflix ziet team als een voetbalploeg

Er zijn ook negatieve kanten aan die vernieuwende bedrijfscultuur. Zo beschouwt Netflix haar team meer als een voetbalploeg. Je mag nog zo’n goed seizoen gespeeld hebben, als er geen keeper meer nodig is, you’re out. McCord moest regelmatig aan werknemers vertellen dat hun tijd erop zat. Als ze dat deed, dan moest je je aan twee regels houden: je bent niet verbaasd over je ontslag en je gaat er volwassen mee om. Geen ongeloof, geen tranen. Je mag het niet persoonlijk opnemen. 

Toen McCord naar de slachtbank werd gebracht, hield ze zich ook aan haar eigen regels. “Bedrijven bestaan niet om jou als werknemer gelukkig te maken. Ze bestaan om hun klanten gelukkig te maken. En soms is dat zonder jou,” vertelde ze toen. Volgens haar is het beter om af en toe risico’s te nemen dan altijd in diezelfde comfortzone te blijven. Ook al betekende dat uiteindelijk haar ontslag. No pain, no gain.

De rol van McCord was tenslotte uitgespeeld. Ze kwam er om een innoverende bedrijfscultuur te creëren, waar ze met verve in slaagde. Eens de Netflixcultuur zichzelf draaiende kon houden, was het over en uit voor Patty McCord. Ze had haar job zó goed gedaan, dat ze zichzelf overbodig had gemaakt. Netflix had haar niet langer nodig, dus werd ze uit het team gezet. Zoals ze zelf ooit had voorgeschreven.

Bron: Fast Company