Ook op vakantie wil de meerderheid van de Belgen gratis surfen en mails of sociale media checken, en dat vaak tegen beter weten in. 80% van de Belgen is zich bewust van de gevaren die een publiek wifi-netwerk kan inhouden zoals malware of gegevensdiefstal, maar toch zal 60% deze zomer op vakantie er verbinding mee maken. Dat blijkt uit een onderzoek dat anti-virusspecialist BullGuard liet uitvoeren bij 1.000 Belgen.

Het gevaar van publieke wifi-netwerken

Continu lezen we berichten over nieuwe virussen, phishing of gegevensdiefstal. "Veel mensen komen ermee in contact zonder het zelf te weten," zegt antivirusspecialist BullGuard.

Vaak raken apparaten geïnfecteerd wanneer er een verbinding wordt gemaakt met publieke wifi-netwerken. Iets wat heel wat Belgen doen wanneer ze op vakantie gaan. BullGuard geeft tips over hoe op een veilige manier publieke wifi-netwerken te gebruiken.

De Belg en zijn wifi

Uit de resultaten van het Bullguard onderzoek blijkt dat de Belgen het ook op vakantie belangrijk vinden om online te kunnen gaan en dus duidelijk niet van plan zijn om een digitale detox te doen: slechts 15% van de Belgen die op vakantie gaan, laten hun smartphone, tablet of computer thuis.

85% neemt wel een device mee. Van de Belgen die zeggen ook verbinding te zullen maken met publieke wifi-netwerken is bijna 60% zich bewust van de gevaren zoals virussen, malware of zelfs gegevensdiefstal. Toch negeert de Belg deze gevaren uit voorkeur om ook op vakantie online te zijn.

Een vals wifi-netwerk met de naam ‘Free Wifi’ of ‘Secure Wifi’ om mensen te misleiden is snel opgezet en vereist niet veel gespecialiseerde technische kennis. Zo kunnen cybercriminelen makkelijk gegevens ontfutselen van wie zich verbindt met zo’n netwerk.

5 Concrete Tips om veilig te surfen:

  • Laat je toestel nooit alleen in een publieke ruimte en zorg dat het steeds beveiligd is met een paswoord.
     
  • Vraag na bij het personeel van het hotel of restaurant welk wifi-netwerk door hen wordt aangeboden.
     
  • Zorg dat je software steeds up-to-date is. Updates zijn bedoeld om de besturingssoftware steeds aan te passen in functie van nieuwe kwetsbaarheden of bedreigingen.
     
  • Beveilig je toestellen met de juiste programma’s: een antivirus voor je computer of een mobiele beveiligingsapp voor je smartphone. Zulke programma’s beschermen tegen virussen en spyware en bieden vaak een firewall om je te beschermen van hackers of een netwerkaanval.
     
  • Koop niet online of check geen bankgegevens wanneer je verbonden bent met een publiek wifi-netwerk.

Voor meer info over hoe je jouw smartphone en/of laptop kan beveiligen kan je hier terecht.