Bron foto: Shutterstock

De Rights Alliance heeft Noorse Popcorn Time gebruikers laten weten dat ze deze herfst een verrassing in hun brievenbus zullen krijgen. Het zou gaan om 51.000 tot 75.000 Popcorn Time gebruikers die de laatste maanden Popcorn Time intensief gebruikten in Noorwegen. Wat de organisatie precies van plan is met de data, is nog niet helemaal duidelijk. 

75.000 Mensen werden getraceerd

De Rights Alliance (die de steun geniet van de filmsector in Hollywood) is een organisatie die legaal IP-adressen verzamelt van vermoedelijke internetpiraten. De Noorse tak van de organisatie vertelt nu dat duizenden Popcorn Time gebruikers deze herfst een verrassing zullen krijgen in hun brievenbus. 

Popcorn Time, dat nu al 18 maanden bestaat, blijft een hot item in het nieuws. De applicatie is erg intuitief en is makkelijk te gebruiken. Hierdoor maken steeds meer mensen gebruik van de software. Popcorn Time wordt niet voor niets de illegale versie van Netflix genoemd en geeft gebruikers gratis toegang tot de nieuwste films en tv-series.

Een explosie aan internetpiraterij

De autoriteiten in de Verenigde Staten en Europa kijken de stijgende populariteit van Popcorn Time met lede ogen tegemoet. Ondanks het sluiten van websites die Popcorn time aanbieden, blijft Popcorn Time makkelijk te downloaden.

In Noorwegen wordt Popcorn Time verantwoordelijk geacht voor een explosie aan internetpiraterij. Met een bevolking van 5,1 miljoen mensen, zouden er zo'n 750.000 Noren films en tv-series illegaal bekijken. Volgens de Rights Alliance zouden 750.000 van hen zelfs wekelijks Popcorn Time gebruiken. 

Deze doelgroep werd door Rights Alliance de voorbije maanden met argusogen in de gaten gehouden. De organisatie zou nu een database hebben waarin het de IP-adressen van 50.000 tot 75.000 Noorse internetpiraten heeft staan.

“We are sitting today with a record of some users of [Popcorn Time] in Norway. These are records we can lawfully use, and it could be that someone gets a little surprise in the mail in the form of a letter. It’s probable that something will happen in the fall,” dreigt Rights Alliance topman Willy Johansen. 

Wat is de Rights Alliance van plan? 

Als het tot boetes of een rechtzaak zou komen, is het de eerste keer in twee jaar dat "gewone gebruikers" het doelwit worden sinds het veranderen van de copyright wetgeving twee jaar geleden. 

In 2013 werd immers beslist dat copyright-eigenaars nu het recht hebben om file-sharing netwerken te gaan analyseren en de IP-adressen van deze gebruikers legaal te gaan traceren. Om de identiteit van gebruikers te weten, kan dit enkel via de autoriteit van rechtbanken gebeuren. Deze zou kunnen oordelen dat de data van internetproviders kan worden gedeeld met organisaties zoals de Rights Alliance. 

Momenteel kan de Rights Alliance IP-adressen verzamelen, maar kan het de gegevens van personen niet zonder rechtszaak te weten komen. Toch is het niet helemaal wat de Rights Alliance precies in petto heeft en wat het precies zal doen in de herfst. Nog even afwachten dus.. 

Moeten we ons in België zorgen maken? 

"Niet echt," zegt Matthias Dobbelaere-Welvaert van ictrecht specialist deJuristen. "Als we kijken naar de puur juridische situatie, dan is het antwoord eenduidig: illegaal downloaden is… illegaal. Vroeger bestond in juridische kringen nogal wat discussie of het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet onder de ‘exceptie van de privé-kopie’ viel. Het Europees Hof van Justitie maakte echter komaf met die redenering."

"Net zoals in Noorwegen, moeten bestrijders van illegale content hier ook langs de rechter passeren. Het is zo dat internetproviders zoals Telenet en Belgacom tot voor kort internetgegevens moesten bijhouden van haar gebruikers (zie vernietiging dataretentie). Zelfs in het geval dat je dan bekend stond als grootverbruiker, kon de rechter eigenlijk alleen maar je data weggeven in het geval van zeer ernstige feiten, zoals terrorisme. Illegaal downloaden is storend voor de entertainment industrie, maar diefstal van intellectuele eigendom door een particulier - en niet op grote schaal - kan je moeilijk verdedigen als een zeer ernstig feit. Nu de dataretentiewet voorlopig is vernietigd, is het zelfs nog moeilijker voor die organisaties om grootverbruikers op te sporen," zegt Dobbelaere-Welvaert. 

"Belangrijker om op te wijzen is dat in België - en bij uitbreiding de meerderheid in de Europese Unie - repressie van gebruikers niet erg hoog op de agenda staat. Sensibilisering enerzijds, en het uitbreiden van een legaal aanbod (zoals Netflix en Spotify) anderzijds zijn hogere prioriteiten. Als je natuurlijk merkt dat Popcorn Time vaak sneller series en nieuwe films kan binnentrekken, zit je uiteraard met een probleem van vraag & aanbod. Het is dan ook belangrijk om het ingewikkelde systeem van commerciële licenties zo snel mogelijk te versoepelen zodat de legale aanbieders met gelijke wapens de strijd kunnen aangaan."

"Als Popcorn Time-gebruiker in België, en zelfs als grootverbruiker ervan, zou ik me vooralsnog niet al te veel zorgen maken. En ook in Noorwegen, waar de IP-adressen werden ingezameld, kan dit best nog eens staartje krijgen. Ondanks de uitspraken van de Rights Alliance, is het zo dat de privacy van gebruikers gewaarborgd moet worden en dat de verwerking van zo’n IP-adres (en het opzoeken van een bijhorend fysiek adres) niet zonder gevaren en waarborgen is. Het recht op privacy is, in deze zaken waar geen ernstige feiten werden gepleegd, immers zwaarwichtiger dan een eventuele repressie," besluit Dobbelaere-Welvaert. 

bron: torrentfreak.com