De Duitse mediabedrijven Axel Springer, ProSiebenSat1 & RTL slepen Eyeo GmbH voor de rechter. Adblock blokkeert online reclame. De bedrijven vinden deze praktijken van Adblock illegaal en eisen verandering.

Ramp voor adverteerders

Eyeo heeft met AdBlock Plus een gigantisch populair product in handen. De dienst blokkeert immers alle, laat ons toegeven, irritante reclame. Ideaal voor wie wil surfen zonder vervelende pop-ups, maar een ramp voor adverteerders.

AdBlock blokkeert niet alles

Aangezien de mediabedrijven door een toename aan AdBlock-gebruikers inkomsten mislopen, vinden ze het tijd om daar iets aan te doen. Wat de bedrijven het meeste stoort, is het feit dat bepaalde advertenties wél worden doorgelaten. Zo komen niet-schreeuwerige reclame er wel door.

Als je wil dat je reclame wel door AdBlock geraakt moet je daar als adverteerder een flinke som voor neertellen. Zo zou Google naar verluidt miljoenen betalen aan AdBlock om toch doorgelaten te worden.

De Duitse bedrijven pikken deze praktijken niet langer. Daarom slepen ze Eyeo, het moederbedrijf van AdBlock, voor de rechter in München.