Telecomprovider Base is boos op Apple. Zo weigert de Amerikaanse tech-gigant om Belgische iPhones toe te laten op het 4G netwerk van Base en Belgacom. ‘Ze lappen het principe van vrij en open mobiele internettoegang aan hun laars’, zegt Base op haar website.

iPhone-klanten mogen niet connecteren op 4G van BASE

Base & Belgacom-klanten kunnen al een tijdje surfen op een 4G netwerk. Terwijl Mobistar deze technologie nog aan het testen is en pas 4G zal ondersteunen begin 2014. Goed nieuws dus voor Base & Belgacom zij zijn de eersten die 4G kunnen aanbieden aan de Belgische consument. Tenzij je een iPhone hebt… Want Apple laat het niet toe dat iPhones connectie maken met het 4G netwerk van Base & Belgacom.

Nochtans zijn de recentere iPhones (5, 5S, 5C) wél geschikt om hierop te connecteren. Het probleem zit echter bij Apple. Zij moeten vanuit de VS goedkeuren op welke netwerken de Belgische iPhones kunnen draaien. Base en Belgacom wachten nog steeds tevergeefs tot Apple hun fiat geeft.

Al 5 maanden probeert BASE toestemming te verkrijgen

‘Sinds meer dan vijf maanden probeert BASE Company alle mogelijke stappen te zetten om met Apple tot een akkoord te komen’, zegt Coralie Miserque, corporate affairs manager op de Base-website. ‘Het was een hindernissenparcours: na die maanden van verschillende toenaderingen die nutteloos bleken, kreeg BASE uiteindelijk een typisch Apple-antwoord zeggende dat het certificeringsproces lopende was en’ enige tijd’ zou vergen. Verder werd geen precieze informatie gegeven; ook niet over de termijn.’

Een ramp voor Base aangezien Miserque zegt dat zowat de helft van alle 4G-smartphones die in België in omloop zijn over een Apple-logo beschikken.

Mobistar wel al toestemming, maar (nog) geen actief 4G netwerk

Bijkomend is het feit dat Mobistar wél over de 4G-certificering beschikt, maar haar 4G netwerk nog niet volledig actief is. Dat komt waarschijnlijk omdat Mobistar al enkele jaren dé partner is van Apple in ons land.

‘Apple blijkt zijn geprivilegieerde partner in België te blijven beschermen en weigert om de twee concurrenten te certificeren, of vertraagt het proces tot Mobistar zijn eigen 4G-netwerk heeft uitgerold’, schrijft Coralie Miserque op de Base-website. ‘Dit is geen alleenstaand geval. Ook in andere landen geeft Apple vaak maanden eerder 4G-toegang aan geprivilegieerde partners.’

Voor iPads die over 4G beschikken is er echter geen probleem. Niet alleen de operatoren, maar ook iPhone-gebruikers zelf zijn ontevreden over deze praktijken. De Facebookgroep ‘Apple: we want to use 4G on our iPhones’ telt op dit moment meer dan 5.500 leden.

Wat denk jij van deze praktijken?