In vergelijking met de rest van de wereld staat België op de negende plaats wat de gemiddelde internetsnelheid betreft. Dat blijkt uit het State of the Internet-rapport dat Akamai, leverancier van clouddiensten, vandaag publiceerde. De cijfers uit het derde kwartaaltapport van 2013 zijn gebaseerd op gegevens van het Akamai Intelligent Platform, waar wereldwijd meer dan 760 miljoen internetgebruikers mee verbonden zijn.

Belgische internetprestaties in top 10 wereldwijd

Het derde kwartaalrapport 2013 schetst een accuraat beeld van de huidige toestand van het wereldwijde internet. De gemiddelde surfsnelheid blijft stijgen in de hele wereld. Ons land bekleedt de negende plaats op de wereldranglijst met een gemiddelde snelheid van 9,7 Mbps, een stijging met 46 % vergeleken met het derde kwartaal van vorige jaar. België doet het daarmee bijna even goed als de Verenigde Staten (9,8 Mbps) op een zevende plaats. De gemiddelde pieksnelheid is in vergelijking met het derde kwartaal van 2012 gestegen met 18 % tot 38,5 Mbps. Daarmee behaalt ons land nog net de top tien.

Het ultrasnelle internetverkeer in Europa groeit sneller dan in de rest van de wereld. Ook op dat vlak doet België het niet slecht met een achtste plaats. Een derde van ons internetverkeer is sneller dan 10 Mbps, een stijging met 117 % in vergelijking met het derde kwartaal in 2012. Zuid-Korea is op dat vlak de onbetwiste wereldleider, met 70 % van het internetverkeer sneller dan 10 Mbps.



Europa is ook de absolute wereldleider in de overschakeling naar IPv6, België staat op de achtste plaats in de wereldranglijst met een IPv6-verkeer van 3,8 %. IPv6 is de opvolger van IPv4 en zorgt voor een quasi onuitputtelijke voorraad IP-adressen, waardoor miljarden toestellen en apparaten een internetverbinding kunnen krijgen.

Websites volledig lam leggen

Het rapport legt ook de gevaren van het internet bloot. Wereldwijd is het aantal DDoS-aanvallen (distributed denial of service) in het derde kwartaal van 2013 lichtjes gedaald ten opzichte van Q2. Het is voor het eerst dat hierin door Akamai een afname is waargenomen.

Toch constateerde Akamai meer aanvallen in de eerste 9 maanden van 2013 dan in het volledige jaar 2012. Dergelijk DDoS-aanvallen kunnen het internetverkeer van en naar aangevallen websites blokkeren en internetleveranciers volledig lam leggen.

Akamai heeft voor het eerst onderzocht of bedrijven die eenmaal het slachtoffer zijn geworden van een DDoS-aanval een grotere kans hebben om nogmaals het doelwit te worden. Van de 281 aanvallen die Akamai in het derde kwartaal waarnam, waren er 169 aanvallen op unieke doelen. De kans dat een slachtoffer van een DDoS-aanval in hetzelfde kwartaal opnieuw wordt aangevallen, is 23% volgens Akamai.

Oorsprong aanvalsverkeer

Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar Intelligent Platform geplaatst, waarmee achterhaald kan worden uit welke landen aanvalsverkeer afkomstig is. Het grootste deel van het waargenomen aanvalsverkeer was afkomstig uit China (35%). Indonesië, dat in het vorige kwartaal nog de grootste bron was van aanvalsverkeer, daalde naar een tweede plaats (20%): een afname met bijna de helft. De VS behielden de derde positie, met 11% van het totaal. Europese landen waren gezamenlijk verantwoordelijk voor 13,5% van het waargenomen aanvalsverkeer.

App met belangrijkste info

Akamai heeft een app ontwikkeld waarmee gebruikers op hun iPhone en iPad interactieve State of the Internet-informatie kunnen bekijken, zoals het aantal unieke IP-adressen, aanvalsvolume, verbindingssnelheden en breedbandadoptie. Daarnaast zijn eerdere kwartaalrapporten te bekijken, evenals gerelateerde nieuwsitems. Akamai’s State of the Internet-app is beschikbaar in de Apple App Store.

U kan het volledige Akamai State of the Internet-rapport van het derde kwartaal 2013 downloaden.