Bron foto: Shutterstock

 

Het debat over “uitgesteld televisie kijken” is weer brandend actueel. Onze levens worden hectischer en de behoefte om je favoriete programma’s te bekijken wanneer je daar tijd voor hebt groeit met de dag. Tegelijkertijd verliezen commerciële zenders veel inkomsten door reclame skipping.  
 

Een aangepaste wetgeving, die het onbeperkt doorspoelen aan banden legt, wordt onvermijdelijk. In tijden dat onze kijkgewoontes worden beperkt staat er een interessante nieuwe technologie voor de deur, één die onze televisievrijheid deels teruggeeft en zelfs verdiept; de bhaalu box. De ontwikkelaars van Right Brain Interface gaven me onlangs de kans hun cloud recorder grondig te testen. Hierbij mijn ervaringen.

Uitgesteld kijken, revisited

TV programma’s bekijken los van de officiële zender programmatie gaat momenteel op drie manieren: je neemt het programma op (harde schijf), je koopt het in de TV-theek of je vindt het terug op internet. Elk van deze methodes heeft echter nadelen; je mag de opname niet vergeten programmeren, je betaalt er extra voor, het programma moet (legaal) aangeboden worden. Dit zorgt soms voor de nodige frustratie.

Vanuit deze denkpiste heeft bezieler Bart Van Coppenolle met zijn team van Right Brain Interface de Bhaalu ontwikkeld, een toestel om vrij TV te kijken. Een televisie-tijdmachine als het ware waarbij je zelf bepaalt welk TV programma er bekeken wordt en wanneer. 

bhaalu TV from Right Brain Interface on Vimeo.

Het principe achter bhaalu

Bhaalu is een compact bakje (set-top box) met afstandsbediening die de gebruiker in staat stelt de uitgezonden programma’s van TV-zenders te herbekijken, standaard tot 30 dagen terug in de tijd, of zelfs tot 60 dagen wanneer je het programma als favoriet hebt gemarkeerd. Voor TV-series geldt zelfs de regel dat het volledige seizoen beschikbaar blijft tot 30 of 60 dagen na uitzending van de laatste aflevering, wat ik een mooie troef vind.

Over teruggaan in de tijd gesproken; werkelijk elk uitgezonden programma is herbekijkbaar, van duidingsprogramma’s, films, series tot docu’s en animatie-reeksen. De regel geldt: is het uitgezonden, dan kan je het oproepen. De beschikbare collectie is dynamisch en afhankelijk van de content die de TV-zenders over de afgelopen periode in de ether hebben gestuurd. Het is mijn ervaring dat sommige opgeroepen programma’s niet meteen van in het begin starten, dat je eerst nog even manueel enkele minuten moet terug of doorspoelen. Een euvel waarvan ik hoop dat het binnenkort verdwijnt.

De navigatie laat toe programma’s te zoeken op type, zender en uitzendtijd via de handige kalenderfunctie. Je kan zelfs je eigen TV kanaal samenstellen met favoriete programma’s. Hou er wel rekening mee dat eens de 60 dagen verstreken zijn het programma onherroepelijk verloren is. Bhaalu is immers geen conventionele video recorder.

Collaboratieve cloud recorder


De programma’s die je opvraagt moeten ergens vandaan komen. Ze worden gestreamd vanuit gemeenschappelijke cloud servers en bhaalu boxes van andere gebruikers. Al deze bronnen staan via netwerk in verbinding. Uiteraard heeft men de nodige veiligheidsparameters ingebouwd zodat onze informatie (bv. bekeken tv shows) niet gedeeld kan worden met andere gebruikers. Hou er rekening mee dat je altijd online moet zijn om gebruik te maken van bhaalu. Het bakje beschikt wel over een harde schijf maar offline kon ik er geen televisie op herbekijken. 

Het doorspoelen van reclame bij opgenomen programma’s is mogelijk maar gelimiteerd. Hierdoor vermijdt bhaalu een mogelijke juridische botsing met commerciële tv stations. Concreet kan je welgeteld 60 minuten aan reclame doorspoelen. Zijn deze 60 minuten om, dan dien je reclameboodschappen te bekijken om die doorspoeltijd terug te winnen.  De facto betekent dit dat je sowieso reclame zal kijken maar je hebt een (beperkt) zeggenschap waneer je dat doet en met welk reclameblok je de minuten recupereert. In de toekomst zou het mogelijk zijn om nog extra doorspoeltijd bij te kopen maar hier zijn nog geen concrete details over bekend.


Deal met TV Vlaanderen

Wanneer je een bhaalu box in huis haalt ga je ook een abonnement van TV Vlaanderen erbij moeten nemen. Zij zijn degene die de content (zenders) aanbieden. TV Vlaanderen is bekend om zijn TV uitzendingen via satelliet. De bhaalu streaming box maakt de aanschaf van een schotelantenne uiteraard overbodig. Voorlopig kan je met bhaalu enkel de zenders streamen die aanboden worden in het Basic Light abonnement van TV Vlaanderen. Dit zijn er slechts 26, al zitten de Vlaamse, Nederlandse en Engelse zenders er sowieso in. Bhaalu ondersteunt voorlopig nog geen High Definition. De beeldkwaliteit op mijn kleinere TV was super, op de grotere flatscreen zag je toch duidelijk de noodzaak aan die extra pixels.

Intuïtieve installatie

Een bhaalu box aan de praat krijgen was kinderlijk eenvoudig. Een stroomstekker naar het stopcontact, een HDMI kabel tussen het bakje en je TV en tenslotte een werkende internetverbinding, meer is er niet nodig. Voor optimale connectie plug je een UTP kabel in de box, maar voor draadloze constructies zit er ook een klein ontvangertje (antenne) in het pakket dat je vanachter op je box kan schroeven voor Wifi signaal te gebruiken. Beide methodes werkten perfect. Speciale vermelding voor de mooie witte doos waarin elke bhaalu box wordt geleverd met knappe pictogrammen, duidelijk geïnspireerd op de Apple verpakkingen. Het bhaalu bakje zelf is heel compact (12,7cm x 12,7 cm x 4,5 cm) waardoor het perfect kan worden meegenomen op verplaatsing (als men daar een TV en internetverbinding heeft).

De navigatie

We kennen het allemaal; met onze afstandsbediening door TV menu’s navigeren. Het werken met de bhaalu remote zit lichtjes anders in elkaar en vraagt enige oefening (leercurve) om gewoon te worden. Dit resulteerde in het begin tot enkele missers maar eens ik de navigatie onder de knie had wou ik niet meer terug. Concreet tovert je remote drie scollbare menu’s op het scherm; links, onderaan en rechts. De linkse menu is voor het selecteren van de posten (CH+ / CH-) en met de onderste menu (pijltjes links-rechts) ga je door de programma’s van de geselecteerde zender doorheen de tijdlijn. Als je vervolgens een specifiek programma selecteert verschijnt er rechts een extra menu van waaruit je eerdere episodes van dat programma kan bekijken (pijltjes boven-onder). Dit alles zorgde ervoor dat ik snel kon navigeren.

Opvallend is wel dat bhaalu in eerste instantie ervan uit gaat dat je iets wil herbekijken ipv live TV te zien. Als je scrollt door de posten krijg je per post een standaard schermvullend menu. Van daaruit moest ik steeds specifiek aanduiden real time TV te willen zien. (red. Bhaalu zou ook druk in de weer zijn om een extra kanaal te creëren, waar je (nearly) live TV zal kunnen kijken). 

Naast de TV zenders zijn er standaard enkele groepen aangemaakt zoals voor film en TV-series. Deze pools groeperen content. De groep “film” bevat alle films die de laatste 30 dagen zijn uitgezonden. Je kan deze dan verder sorteren op TV-zender of genre.

Tenslotte bevat de remote de welbekende start-stop-pauze knoppen en de pijltjes om programma’s door of terug te spoelen. Een rij kleurenknoppen om programma’s eenvoudig op te nemen (te bookmarken) zijn eveneens voorzien.

De kostprijs

Voor een eenmalige aanschafprijs van 300 EUR haal je de Bhaalu box in huis. Dit bedrag wordt door bhaalu geherinvesteerd in gemeenschappelijke hardware en toekomstige services. Het community aspect wordt hier extra in de verf gezet; hoe meer mensen bhaalu kopen, hoe meer men kan investeren in de verdere ontwikkeling van het product. Dit zou op termijn moeten leiden naar uitgebreidere abonnementsformules, betaalbare HD streams, software updates, enz.

Zoals gezegd levert bhaalu zelf geen content. Voorlopig is een abonnement bij TV Vlaanderen is vereist (red. we horen dat in de toekomst het ook mogelijk zal zijn om de bhaalu-box te laten werken met andere tv-operatoren). Het Basic Light abonnement van TV Vlaanderen (voorlopig de enige formule die ondersteund wordt) kost 11,90 EUR per maand.


Conclusie

Bhaalu is geen TV-dienst, het is een videorecorder die uitsluitend werkt via het internet. 
Als gebruiker wordt je geconnecteerd op een groot netwerk van andere bhaalu boxes en een overkoepelende cloud van waaruit video data gestreamd wordt. Dit resulteert in een tijdmachine voor televisie waarmee je de volledige programmatie van het zenderaanbod van de afgelopen 30 tot 60 dagen kan herbekijken.  Bovendien kan je tot 60 minuten aan  reclamespots doorspoelen en achteraf te bekijken (hierdoor recupereer je deze kostbare doorspoel-minuten).


Het ganse opzet is goed doordacht. Het blijft wel zo dat bhaalu haar toekomstige slaagkansen zelf in handen heeft. Het zenderaanbod is nog beperkt, HD wordt nog niet ondersteund, de software kan nog iets sneller / stabieler en we missen nog enkele filters om de content beter te sorteren.

Maar het moet gezegd; geen opnames meer te hoeven programmeren en kijken wanneer het past, het is een comfort dat ik snel gewoon werd. Misschien ligt daar nog de grootste verdienste van bhaalu, dat ze erin slagen een ingeburgerd principe als televisie programmatie omver te werpen en de keuze volledig bij de kijker te leggen.

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een iPad versie van bhaalu (red. later komt er een versie voor Android-tablets). We zijn benieuwd. In een latere fase wordt het trouwens ook mogelijk om aangekochte films in je bhaalu bibliotheek te plaatsen en ze onbeperkt te herbekijken. Het zijn deze integratie-mogelijkheden die het systeem extra potentieel geven. De digitale jungle is alweer een interessante speler rijker.

 

Meer informatie over bhaalu kan je vinden op de website bhaalu.be