Ja, crowdfunding in België zit in de lift! In de eerste helft van 2016 wisten projecten en ondernemingen in België 13,3 miljoen euro via crowdfunding op te halen. Daarmee is het opgehaalde bedrag in de eerste helft van 2016 al hoger dan in het gehele jaar ervoor. Anno 2015 bleef de teller namelijk nog op 10 miljoen euro steken. Dit blijkt uit onderzoek naar de actuele stand van crowdfunding door crowdfunding adviesbureau Douw&Koren.

Crowdfunding zit in de lift in België 

Gedurende het eerste halfjaar van 2016 kwamen 567 projecten tot stand dankzij investeringen van de crowd. ‘Crowdfunding in België zit evident in de lift,’ aldus Simon Douw van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren. ‘Steeds meer ondernemers en initiatiefnemers zien hoeveel positieve impact het uitvoeren van een crowdfunding campagne kan maken. Het levert hen niet alleen financiering op, maar ook een crowd die zich betrokken inzet voor het verder brengen van je plan. Hun succesvolle crowdfunding campagnes inspireren ook weer anderen om te crowdfunden en maken crowdfunding bekender, ook voor investeerders. Tel de impact van al die campagnes bij elkaar op en zie hoe crowdfunding in België niet alleen voorziet in financiering, maar ook groepen mensen weet te verenigen om samen dromen te realiseren.

Die impact valt ook op in de financiële sector. ‘We zien dat banken meer en meer crowdfunding als aanvullende vorm van financieren omarmen en zo de markt mede helpen opbouwen. Ook zien we een professionaliseringsslag onder crowdfunding platforms en de komst van internationale crowdfunding platforms naar België, wat zal leiden tot nadere consolidatie van de markt. Allemaal ontwikkelingen die bijdragen aan de groei van crowdfunding in België, dat nog een inhaalslag te maken heeft ten opzichte van haar buurlanden’, aldus Simon Douw.

Bambooti kan hierover meepraten

Want ook de ondernemers achter Bambooti, Freek Gielen en Pieter van Moll, ondervonden dat crowdfunding meer is dan alleen financiering. Met 328 investeerders konden zij hun houten cover voor Macbooks begin van dit jaar op de markt zetten. In februari haalden Freek en Pieter ruim €21.000 op via het crowdfunding platform Kickstarter. Het was voor de Limburgse ondernemers naast de benodigde financiering een belangrijke test of er voldoende vraag was vanuit de markt. Inmiddels hebben bijna alle investeerders hun tegenprestatie ontvangen. 

Groei van crowdfunding in België gaat niet vanzelf

Het betekent volgens Douw niet dat verwacht mag worden dat crowdfunding in België automatisch door zal groeien. ‘Ten eerste is het zaak dat meer mature ondernemingen hun weg naar crowdfunding weten te vinden. In omringende landen zien we dat crowdfunden door mature ondernemingen helpt om de markt verder te professionaliseren, het vergroot de schaal van campagnes en stimuleert ook anderen om crowdfunding te benutten.

Ten tweede is het zaak om binnen regelgeving voldoende ruimte te maken voor de verdere groei van crowdfunding. Zo kan de regel dat men per persoon per project slechts 1000 euro via crowdfunding mag investeren, zonder dat er sprake is van een prospectus, een sterke rem op de groei vormen. Regels van die orde zijn er in buurlanden niet en maken dat men daar grotere bedragen investeert.

Maar met meer ruimte maken komt ook een grotere verantwoordelijkheid voor de markt: zo is het goed te zien dat crowdfunding platforms steeds meer aandacht besteden aan voorlichting over risico’s. Zij kunnen transparantie verder bevorderen door ook open te rapporteren over terugbetalingen en defaults op hun platform. Tot slot kan stimulering van overheidswege helpen om crowdfunding verder op weg te helpen. Het is nog wachten tot de fiscale stimulans die is aangekondigd ook in de praktijk haar beslag krijgt’.

Binnenkort in Antwerpen: Crowdfunding Congres

Op 21 september 2016 komen tijdens het allereerste crowdfunding congres van België crowdfunding platforms, financieel experten, ondernemers en investeerders samen. Offline, écht contact, in Antwerpen. Het initiatief komt van Douw&Koren en Voka, het Vlaamse netwerk voor ondernemers.

Meer info over het crowdfunding congres kan je vinden via deze website.