België barst van de creativiteit en talent. Ik ontmoet jaarlijks honderden tech oprichters en CEO's en ben voortdurend verrast door de vaak originele en innovatieve aanpak van Belgische startups.

Twee van de drie startups in België zijn Business-to-Business. Dit is het tegenovergestelde van Silicon Valley, waar 2/3 Business-to-Consumenten gericht zijn. Dit is geen verrassing: België ligt pal in het midden van de zogenaamde Blauwe Banaan, de regio met de meest uiteenlopende industriële capaciteiten, expertise en infrastructuur in de wereld.

Het is geen toeval dat Raspberry Pi en Arduino hier zijn geboren. Het verklaart waarom de renaissance van hardware (startups) hier plaats vindt en niet in China of de Verenigde Staten. Dus als je een B2B of hardware startup wilt lanceren, laat de Valley opzij liggen en start vanuit België om de wereld te veroveren.

De grootste uitdaging om een lijst van innovatieve startups samen te stellen is de beperking om slechts 10 bedrijven te selecteren. Ik kon met gemak 100 interessante startups kiezen gezien de rijkdom en verscheidenheid van het #BeTech ecosysteem. Startups zoals Sales Flare, Icometrix, Datacamp, Ibeezi, Predicube, Seaters, Nallian, Sentiance, Sign2Pay, Moovly, Zerocopy en vele anderen zijn ware pioniers op hun domein. 

Echter, ik heb 10 startups genomen die dienst doen als het "innovatievisitekaartje" voor België. Sommigen hiervan blinken uit in originaliteit en anderen staan dan weer aan de vooravond van een internationale doorbraak dus hou ze zeker in het oog.

1. Evolved Analytics

Evolved Analytics is opgericht door de wiskundige en econoom Katya Vladislavleva. Het biedt Analytics-as-a-Service aan. Het proces is vrij eenvoudig: je dient enkel jouw data te uploaden op en de algoritmes geven je een analyse en strategie terug. Snel en eenvoudig. Evolved Analytics is dus nu al de zogenaamde job-van-de-toekomst van DataScientist aan het commoditiseren.

De software werkt voor een verscheidenheid aan sectoren, zo divers als analyses voor smaken en geuren, geavanceerde materialen, consumentenproducten, marktonderzoek of maakbedrijven om er een paar op te noemen.

Of een zeer praktische toepassing: het bepalen van het optimale moment (hoogste waarde/laagste prijs) om een tweedehands auto te kopen:

website: datastories.com

2. Foodpairing

Foodpairing gebruikt wetenschap (aromaprofiel van ingrediënten) en algoritmes om onverwachte maar smakelijke combinaties samen te stellen. Het brengt daarmee het beste van België samen: het combineert innovatieve wetenschap, geavanceerde technologie en de Bourgondische eetcultuur om culinaire happiness te creëren.

Foodpairing ontwikkelde een van de grootste ingrediënt- en smaak databases ter wereld die samen met de unieke algoritmen het mogelijk maken om verrassende en nieuwe culinaire combinaties te combineren.

Foodpairing wordt gebruikt door chef-koks en foodies om hun menu's te inspireren; door cocktailmaker om nieuwe creaties te mixen of marketeers en productontwikkelaars die op zoek naar verscheidenheid in hun aanbod.

Het duurt slechts enkele seconden om nieuwe en opwindende smaken te creëren op basis van lokale, globale of seizoensgebonden producten. Een bezoek aan het Foodpairing kantoorannex labo in het historische Brugge is een sensatie voor alle zintuigen.

website: foodpairing.com

3. Visupedia

Visupedia is een visuele en collaboratieve encyclopedie. Het lost het paradigma van het vinden van iets waarvan je de naam niet van weet op. Door het onderling verbinden van afbeeldingen kunnen mensen gemakkelijk iets terug vinden, om het beter te begrijpen of om gewoon te kopen - zelfs als ze niet weten wat de exacte naam is.

Bijvoorbeeld, wat is de naam van dit kleine onderdeel van mijn fietsstuur dat gebroken is?

website: myvisu.com

4. REstore

REstore is opgericht door Pieter-Jan Mermans (ex-Arthur D. Little energiestrateeg) en Jan-Willem Rombouts (ex-Goldman Sachs quant) en ondersteund door een ervaren raad van serieondernemers zoals Paul Carpentier.

Het concept is geniaal in zijn eenvoud: bedrijven die veel elektriciteit verbruiken krijgen een financiële incentive om tijdelijk te stoppen met consumeren tijdens piekuren. REstore’s gepatenteerde smart energy platform kan op die manier energiebehoeften in quasi real-time in evenwicht brengen met de productie. Het heeft nu al 450 megawatts onder beheer. Anders gezegd, REstore heeft een virtuele elektriciteitscentrale gebouwd die NEGAWATTS in plaats van MEGAWATTS produceert.

Het business model heeft een sterk netwerkeffect vooral wanneer de verdere uitrol in de rest van Europa plaats neemt zoals de oprichters van plan zijn. Door toe te treden tot REstore kunnen grootverbruikers niet alleen voor tienduizenden euro’s cash ontvangen per jaar maar ook hun ecologische voetafdruk significant verminderen. Voor aanhangers van de disruptietheorie: hou deze jongens in het oog.

website: restore.eu

5. Ontoforce

Ontoforce lanceerde het Disqover platform dat geneeskunde, farmaceutica, biotechnologie en bio-informatica samenbrengt. Disqover's geavanceerde semantische technologie levert onverwachte resultaten op in de zoektocht naar geneesmiddelen door het onthullen van nieuwe connecties en inzichten. Elke ontdekking kan potentieel de levens van miljoenen mensen veranderen.

Oprichter Hans Constandt is een actief lid van het #BeTech startup ecosysteem.

website: ontoforce.com

6. SoundTalks

SoundTalks is een AgriTech startup en spin-off van de KULeuven. SoundTalks biedt algoritmen voor de bewaking van de gezondheidstoestand van veestapels op basis van geluid. Het wordt geleverd als een plug-and-play pakket met een hardware platform om de audio in real-time te verwerken, monitoring software en een SoundTalks microfoon.

SoundTalks maakt het mogelijk voor veehouders en dierenartsen om grote kuddes te observeren op een frequente basis met een snelle detectie en identificatie van infecties. Omdat aandoeningen sneller kunnen worden opgespoord en dieren kunnen worden behandeld op individuele basis, kan het gebruik van antibiotica worden verminderd en een duurzamere manier van veehouderij worden bereikt.

website: www.soundtalks.be

7. Musimap

Musimap ontwikkelde een cognitieve muziektechnologie op basis van geavanceerde muziektaxonomie - een uiterst gedetailleerde kaart van de muziekgeschiedenis met 3 miljard datapunten.

Met behulp van een sociaalpsychologische, musicologische en lexicologische benadering in combinatie met signaalanalyse en semantische algoritmes is Musimap's technologie een unieke hybride tussen menselijke expertise en geautomatiseerde algoritmen. Musimap’s technologie decodeert niet alleen het DNA van muziek maar ook de context en behoeften van luisteraars.

Dit alles wordt aangeboden als een API (Application Program Interface) om gepersonaliseerde aanbevelingen te genereren en zo de muziekervaring te verbeteren. Gezien het feit dat België het hoogste aantal muziekfestivals heeft per capita ter wereld is het niet verwonderlijk dat Musimap hier is ontstaan.

website: musimap.com

8. Mappamathics

De waardepropositie van Mappamathics blinkt uit in zijn eenvoud en originaliteit: Priemgetallen-as-a-Service. Priemgetallen zijn goedkoop: voor slechts € 1 kunt u uw eigen reeks, variërend van 256 tot 4096 bit kopen.

Mappamathics ontwikkelde een algoritme dat het mogelijk maakt om grote priemgetallen tot 16 à 22 keer sneller dan bestaande oplossingen te genereren en te valideren.

Priemgetallen worden veel gebruikt in de cryptografie, maar ook voor beeldcompressie, het berekenen van mechanische trillingen en in bepaalde databasetechnologie.

website: mappamathics.com

9. AllThingsTalk

Peter Leemans, een serieondernemer, lanceerde het Internet-of-Things platform AllThingsTalk. De AllThingsTalk Cloud is een IoT rapid prototyping platform om hardware en apps snel en eenvoudig te verbinden.

Bouw een IoT App in enkele minuten met als enige vereiste een smartphone en een computer (geen app te downloaden of hardware vereist). Een fantastische speeltuin voor “makers” en “thinkers” en via de  IOTOPIA wedstrijd wordt ook de schoolgaande jeugd warm gemaakt voor het 'Internet of Things'.

website: allthingstalk.com

10. Twikit

Twikit is opgericht door Martijn Joris die een passie voor 3D-creaties heeft. Twikit is een exponent van het 'makers' tijdperk met een sterk op consumenten gerichte aanpak.

Twikit stelt klanten in staat om producten aan te passen en te personaliseren naar goeddunken en vervolgens hun unieke creaties te bestellen zodat ze gemaakt kunnen worden met 3D-printtechnologie. Twikit verzorgt de productie en afwerking van de producten en verscheept het vervolgens naar alle hoeken van de wereld.

De producten omvatten trofeeën, sieraden, mode-items, decoratie, speelgoed, accessoires en zelfs 3D geprint lampen. Een aanbod dat snel stijgt. Hiermee gaat een nieuwe wereld openen voor merken en retailers die op zoek zijn naar een innovatieve manier om zich te differentiëren van concurrentie.

website: twikit.com

______________________________________________________

Ook geboeid door wat er leeft in het Belgische startup ecosysteem? Lees alles wat je ervan moeten weten in het nagelnieuw boek: “Het Belgische Startup landschap”.

Het boek ontsluiert de boeiende wereld van startups en geeft een uitgebreid overzicht van het landschap in België. Het geeft een antwoord op wat startups nu precies zijn en waar ze vandaan komen. Het is niet alleen bestemd voor iedereen die te maken heeft of geïnteresseerd is in startups, maar ook voor zij die willen weten in welke richting de economie evolueert. Het neemt de lezer mee op een tocht van verwondering en beleving. Het geeft een antwoord op de vraag waarom startups overal te vinden zijn, het lijkt wel een nieuwe gold rush; wat er achter het door de ene bewonderde en door de andere gevreesde concept schuilgaat; waarom er eenhoorns rondlopen in deze fantasiewereld; en waarom deze nieuwe helden eeuwig jong lijken te blijven.

______________________________________________________