Velen dromen van een eigen zaak, weinigen durven. 3 jaar geleden besloot ik de stap te wagen. Een jaar later had ik een handvol klanten, maar dat was niet genoeg. Ik ging een moeilijke financiële, maar voornamelijk emotionele periode tegemoet.

Kiezen voor risico

Drie jaar geleden startte ik. Vol ambitie en na jaren voorbereiding was ik klaar voor dé grote stap. Na vijf jaar ervaring bij een werkgever, voelde ik dat er meer in me zat. Het gevoel van nooit gelukkig te worden in zo'n baantje, overheerste snel. Nochtans is die situatie wel gemakkelijk. Je hoeft geen rekening te houden met sociale bijdragen, of boekhouding, en je moet niet elke maand opnieuw te streven naar een normaal inkomen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben veel gelukkiger nu dan toen ik in loondienst werkte. Maar gemakkelijk is het niet.

“Onderschat de taak van je partner niet wanneer je het niet meer ziet zitten. Zij of hij moet je begrijpen, luisteren en motiveren om verder te gaan.” Dat vertelde mijn laatste werkgever me ooit. Ik had het moeten inkaderen, want op een bepaald moment ben ik zijn uitspraak vergeten. Want vrije tijd had ik niet meer. Vakantie zat er niet in.

Toch was ik niet altijd praktisch bezig met m'n werk. Ik ging af en toe op café of keek naar een film. Maar de aandacht voor de film en het gezelschap was ver te zoeken. De smartphone en laptop lagen nooit ver weg. Gedachten kwamen niet los van het werk. Evenwicht vond ik niet.

Meer dan een hippe poster

Die inspirerende quotes die in hippe kantoren pronken, hebben wel degelijk een functie. ‘Be awesome today’, ‘Het grootste risico is dat je geen enkel risico durf te nemen’ (eentje van Zuckerberg), ‘Mensen die geen fouten maken, werken niet’. Het waren die uitspraken die me telkens opnieuw heel kort terug rechtop lieten lopen. Mijn bureau zou er vol van moeten hangen. Motivatie in je omgeving is even belangrijk als, ik zeg maar, een financieel plan. Het zou een hoofdstuk moeten zijn in de cursus ‘bedrijfsbeheer’. 'Niet je werk, maar wel je levensstijl bepaalt je geluk' is een quote waar ik zelf mee op de proppen kwam, maar voor mij wel een grote les weerspiegelt.

"Werk is werk, of je het nu graag doet of niet"

Mensen die zeggen dat ze geen dag in hun leven hebben gewerkt, omdat ze hun job altijd graag gedaan hebben? Daar geloof ik niet meer in. Werk is werk, of je het nu graag doet of niet. Na driejaar zelfstandig te werken zonder volwaardige weekends, besef ik nu pas dat het weekend geen loze uitvinding is, maar wel degelijk noodzakelijk is.

Het gaat om eenvoudige dingen. Krijg je een mailtje binnen om 20u00 ’s avonds, beantwoord het dan de volgende dag. Schakel je 4G uit wanneer jij het nodig vindt. Nog steeds denk ik te plooien voor het sociale leven, omdat werk op de eerste plaats kwam. Het is een venijnig beestje, dat zelfstandig werken. Vind evenwicht, wees overtuigd dat je je ontspanning hebt verdiend. Heb geen angst dat je klanten je niet meer zullen nodig hebben wanneer je het niet onmiddellijk aanpakt. Ook zij genieten van het weekend en zijn er maandag opnieuw.

"Het leven bestaat uit meer dan werken, hoe graag je het ook doet"

Overtuigd dat het leven een weegschaal is, ga ik vandaag volledig anders te werk dan drie jaar geleden. Zelfstandig zijn heeft zo zijn voordelen. Je kan je week zelf plannen, iets wat je in je voordeel moet gebruiken. Je hoeft niet te werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om succesvol te zijn. Gebruik die agenda om je werk, je plannen uit te werken in afwisseling met ontspannende momenten met vrienden, geliefden en familie. Zet je af van het idee dat het leven bestaat uit werken, hoe graag je het ook doet.

Enkele persoonlijke tips voor starters:

• Wees streng voor jezelf maar ken je grenzen.

• Reken op je steunende partner, maar hou ook rekening met haar of hem.

• Plan je week op basis van je werk en wissel af met ontspannende momenten met vrienden, geliefden en familie.

• Ga er niet automatisch vanuit dat je moet werken van 8u tot 22u.

Ik geloof er sterk in dat de methode die ik toen hanteerde geen effect had op het slagen of niet slagen. Integendeel.

Het besef en de ambitie geven me, voor de volgende 3 jaar, meer zin dan ooit tevoren.