Elon Musk, mad-scientist, entrepreneur & visionair, en co-founder van PayPal, Tesla Motors & SpaceX heeft de designplannen van het revolutionaire transportsysteem Hyperloop vrijgegeven. Via de Hyperloop zullen reizigers sneller & goedkoper dan ooit tevoren op hun bestemming arriveren.

Musk maakt geheime plannen bekend

Al een jaar loopt entrepreneur Elon Musk met zijn plannen voor de Hyperloop rond. Musk bedacht een revolutionair transportsysteem die reizigers tegen snelheden van 1220 km/u naar hun bestemming razen. Het ultieme design van dit transportsysteem werd meer dan een jaar lang geheim gehouden. Tot vandaag.

‘Hopelijk neemt iemand anders de draad op’

Elon Musk maakt zijn plannen bekend omdat hij naar eigen zeggen “geen tijd heeft om zich te focussen op de Hyperloop”. Zo heeft hij het enorm druk met Tesla Motors & SpaceX. “Ik heb zelf geen plannen om de Hyperloop uit te werken,” zegt Musk. Daarom heeft hij de plannen nu publiekelijk beschikbaar gemaakt. Hij hoopt dat iemand de draad verder zal oppikken en het concept verder zal uitwerken.

Proof of Concept

Als proof of concept heeft Musk een traject uitgewerkt tussen de Amerikaanse steden San Francisco & Los Angeles. Met de Hyperloop zou het amper 30 minuten duren om de 600 km te overbruggen. 

Volgens Musk zouden de stalen tunnels getrokken moeten worden die parallel liggen met de bestaande snelweg tussen beide steden. Hierdoor snoert Musk criticasters de mond die stelden dat de Hyperloop onrealistisch was vanwege de honderden kilometer tunnel die door dichtbevolkte gebieden gebouwd moest worden. “Als Hyperloop gebouwd wordt in de nabijheid van de autosnelweg dan zou de impact op de omgeving minimaal zijn,” zegt Musk in een interview aan Bloomberg Businessweek.

Goedkoper, sneller, veiliger

Volgens Musk zijn de kosten voor een dergelijk systeem uit te bouwen allesbehalve groot. Zo schat hij dat een dergelijk systeem tussen Los Angeles & San Francisco gebouwd kan worden voor ‘slechts’ 6 tot 10 miljard dollar.

“De kosten voor reizigers zullen dramatisch lager zijn dan een huidig treinkaartje in Amerika,” zegt Musk. Zo zou een ticket voor de Hyperloop amper 20 euro kosten. “Bovendien is de Hyperloop is veiliger, goedkoper, sneller, niet afhankelijk van weersomstandigheden, bestand tegen aardbevingen & je hindert geen andere weggebruikers,” schrijft Musk nog op zijn blog.

De volledige studie van Elon Musk rond de Hyperloop kan hier downloaden. In de onderstaande foto gallerij kan je trouwens ook de Hyperloop in detail bekijken: