Komt Zuckerberg’s droom eindelijk dichterbij? Uit vacatures blijkt dat de ondernemer graag gadgets wil ontwikkelen waarmee je kan communiceren via hersengolven. Een beetje elkaars gedachten lezen dus. Het project behoort toe aan 'Building 8', de nieuwe onderzoeksafdeling die Zuckerberg vorig jaar in het leven riep. Building 8 houdt zich bezig met 'geheime' onderzoeksprojecten. 

Verschillende vacatures

De onderzoeksafdeling bouwt aan een ‘brein-computer interface’. En daarvoor heeft het nog wat vers bloed nodig. Er werden de afgelopen tijd verschillende vacatures gepost door Building 8. Zo zoeken ze een Ph.D in neurowetenschappen, die terechtkomt in een twee jaar durende project, waar er van idee tot product gewerkt wordt. Een project waar er neuroimaging en elektrofysiologische data bij betrokken zijn, valt er te lezen.

Vacature building 8

Daarnaast zoeken ze ook een ingenieur die algoritmes moet ontwikkelen voor geluidssignalen, voor het ‘communicatie- en computerplatform van de toekomst.’ Een andere ingenieur moet dan weer ‘niet-invasieve neuroimaging technologieën’ ontwikkelen en ‘realistische en immersieve haptische ervaringen’ creëren. Haptische ervaringen zijn een technologie die door beweging of vibratie communiceert met een gebruiker. Denk dan aan een gsm kort trilt als je het scherm aanraakt.

De toekomst volgens Zuckerberg

Facebook wil niets los laten over de vacatures, maar alles wijst er op dat Zuckerberg dus écht zo’n apparaat wil ontwikkelen. In 2015 vertelde Zuckerberg tijdens een Q&A het volgende: “Ik geloof dat we op een dag onze gedachten kunnen doorsturen naar anderen via technologie. Je hoeft maar aan iets te denken en je vrienden kunnen het ook meteen ervaren, als je dat wil.”

Het is nog niet duidelijk hoe zo’n apparaat er dan precies zou kunnen uitzien. Misschien een hoofdband die bepaalde hersengolven kan meten? Dat probeerden al meerdere bedrijven te ontwikkelen. Wat Facebook ook fabriceert, als het hen lukt, zou het een spectaculaire vooruitgang zijn in ons computergebruik. Ze zouden daarmee de pionier worden op vlak van technologie en wetenschappen. Wat dat dan betekent voor onze privacy, is dan weer een ander verhaal.