Een week geleden nog boekte Google-alternatief DuckDuckGo een nieuw record van 2 miljoen zoekopdrachten in één dag. Deze week behandelde het bedrijf meer dan 3 miljoen zoekopdrachten. De reden? PRISM.

Het PRISM-schandaal

Door de aanblijvende geruchtenmolen rond het PRISM-schandaal in de VS zit het aantal gebruikers van DuckDuckGo in de lift. Zo raakte onlangs bekend dat de NSA een deal zou hebben met een groot aantal Amerikaanse Tech-bedrijven om hun gebruikersgegevens te kunnen raadplegen. 

Tech-bedrijven zoals Yahoo, Apple, Google & Microsoft deden de voorbije weken alsof hun neus bloedt maar gelekte documenten over het PRISM-spionageprogramma oordelen daar anders over.

Privacy

Gebruikers van internetdiensten zoals Yahoo, Google & Bing kiezen nu blijkbaar eerder voor zoek DuckDuckGo omdat ze vrezen voor hun privacy. DuckDuckGo staat immers niet op de lijst van de NSA.

DuckDuckGo bewaart enkel anonieme data

De CEO van DuckDuckGo verklaarde het volgende aan TheNextWeb: “Als de NSA aan ons zou vragen om toegang te krijgen tot onze data, zou dat niet veel uithalen, aangezien wij géén data bijhouden. Onze data is écht anoniem & niet pseudo-anoniem zoals dat van onze concurrenten."

Google wil dat Amerikaanse overheid klaarheid schept

Vooral Google lijkt het slachtoffer te zijn van het PRISM-schandaal omdat deze wordt genoemd als een van de hoofdleveranciers van data van de NSA.

Na grote ladingen kritiek over zich heen te krijgen heeft Google nu een verzoek ingediend bij de Amerikaanse overheid om meer klaarheid te scheppen over de data-gegevens die Google dient vrij te geven aan de overheid.

Zou jij zelf DuckDuckGo gaan gebruiken als Google-alternatief?


Google