Google moet een deel van haar Adwords-inkomsten terug afgeven door een patentbreuk. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia beslist. Google zou 1,36 % van haar omzet moeten afgeven aan het piepklein bedrijfje Vringo, dat daardoor in één klap honderden miljoenen dollar rijker zal worden.

Vringo

Vringo kocht in 2011 zoek advertentie-patenten over van de zoekmachine Lycos, met de bedoeling om patentinbreuken van andere zoekmachines uit te buiten en er grof geld mee te verdienen. Met het patent van Lycos op zak daagde Vringo in 2012 Google voor de rechter. Toen besliste een jury al dat Google de patenten had geschonden en dat de zoekgigant zo’n 30 miljoen dollar moest betalen aan Vringo.

Vringo eiste echter een hogere som. Door de beslissing van de rechtbank in Virginia zou Google nu 1,36% van haar Adwords omzet aan Vringo moeten betalen. Een veel hogere som  dan verwacht. De totale som die Google dreigt te moeten betalen zou oplopen in de honderden miljoenen dollars. 

Patenttroll

Vringo is niet aan zijn proefstuk toe. Zo is het bedrijf bekend als een zogenaamde ‚patenttroll’ die probeert grote bedrijven te betrappen op inbreuken op hun patenten. Zo daagde Vringo eerder Microsoft voor de rechter voor inbreuk op patenten die te maken hadden met Microsoft’s zoekmachine Bing!. Met succes. Microsoft moest toen één miljoen dollar betalen aan Vringo. Bovendien werd toen ook beslist dat Microsoft ook 5% van wat Google zal moeten betalen ook zal moeten ophoesten aan Vringo.

Google in hoger beroep

Het is de eerste keer dat Vringo zo’n gigantische slag zou thuishalen indien het van Google wint. Door de beslissing van de rechter in Virginia gingen de aandelen van Vringo al door het dak met zo’n 37% winst. De advocaat van Google liet al weten dat Google het hierbij niet zal bij laten en het deze beslissing zal aanvechten.

Benieuwd hoe dit af zal lopen!