De releasedatum van Google’s modulaire smartphone Ara komt steeds dichterbij. Google zou in januari 2015 immers klaar zijn om Ara op de markt te brengen. Dat liet de bedenker van Ara weten via zijn blog. Met Ara kan je jouw smartphone ongelimiteerd uitbreiden aan de hand van modules.

Wat is Ara?

Ara is de eerste modulaire smartphone. Dat wil zeggen dat je onderdelen naar hartelust kan “swappen”. Stel je gaat op reis: dan kan je een betere camera en batterij aan je telefoon toevoegen. Of als je smartphone een dagje ouder wordt, kan je er een nieuwe, snellere processor aan toevoegen. 

Het idee is afkomstig van de Nederlander Dave Hakkens, hij vond het concept Phonebloks uit, dat door Google werd overgekocht. Vandaag werkt Hakkens mee aan Project Ara. De uitvinding van Hakkens is het basis-idee voor Project Ara geworden: 

Developer Conference

Voor de release begin 2015 zal er eerst nog een conferentie worden gehouden voor Ara ontwikkelaars in december van dit jaar. “Op de conferentie zullen enkele fantastische nieuwe eigenschappen van Ara aan bod komen,” vertelde Google’s projectleider Paul Eremenko onlangs nog.

“We hebben innovatieve modules ontwikkeld die het grote publiek nog nooit eerder heeft gezien,” verklaarde hij.

Hot Swapping

Een van de eigenschappen is het zogenaamde ‘Hot Swapping’, waar je onderdelen kan wisselen zonder je de telefoon moet uitschakelen. Dat werkt zolang je de batterij of scherm niet swapt.

De onderdelen van telefoons zal je kunnen kopen in online winkels vergelijkbaar met de Google Play Store.

Android L

De smartphones zullen een aangepaste versie draaien van Android L. Google’s opkomende grote update van Android, deze wordt ook verwacht begin 2015.

Nog even wachten dus…