Google wordt 15 vandaag. Om dat te vieren kondigde het ook een aantal vernieuwingen aan. Opvallend is wel dat Google een van haar grootste vernieuwing een maand geleden al doorvoerde zonder dat iemand het wist.

Hummingbird

Amit Singhal, een senior VP bij Google, deelde mee dat Google een maand geleden aanpassingen heeft doorgevoerd aan haar search algoritme. “De aanpassing, die de naam Hummingbird kreeg, beïnvloedt 90% van alle huidige zoekopdrachten en is al een maand in werking,” zegt Singhal.

Hummingbird zorgt ervoor dat lange en ingewikkelde zoekopdrachten van betere resultaten worden voorzien. In plaats van simpele zoekwoorden in te tikken probeert Google met Hummingbird nu ook beter te verstaan waar mensen naar zoeken.

Kruising tussen Wolfram Alpha & Siri

Google Search kon je al eerder letterlijk zaken vragen. Google heeft ook hier voor een verbetering gezorgd. Zo kan Google Search nu ingewikkelde zoektermen verstaan en zou het ook beter moeten snappen waar de gebruiker precies naar op zoek is. Bovendien gaat Google ook een gesproken antwoord kunnen geven. Een beetje een kruising van Wolfram Alpha & Siri dus.

'Een van de grootste updates ooit'

Volgens Singhal is Hummingbird een van de grootste updates tot hier toe van Google Search en is deze te vergelijken met de Cafeïne update die Google Search onderging in 2010.