Bron foto: Shutterstock

Apple stelde gisteren in San Francisco haar nieuwste producten voor. Een nieuwe iPad, Mac Pro, MacBook Pro, iWork, iLife & OS X zagen het daglicht. Ook opvallend waren de harde woorden aan het adres van Microsoft. Een overzicht van drie quotes die de oorlogstaal van Apple illustreren:

Apple stal gisteren de show door een sterke nieuwe line-up te introduceren voor de kerstperiode echt begint. Zo kregen de iPad, Mac Pro, MacBook Pro, iWork, iLife & OS X flinke updates en is een groot deel van de Apple software vanaf nu gratis geworden. De executives van Apple lieten het niet na om gisteren ook hun concurrentie eens een flink pak rammel te geven op het podium. Een tikje arrogant leek ons. Een overzicht van de strafste quotes:

„Onze concurrenten zijn in de war”

„Onze concurrentie is de weg kwijt. Ze zijn in de war. Eerst gingen ze massaal Netbooks maken. Nu proberen van PC’s tablets te gaan maken en van tablets PC’s. Wie weet wat ze in de toekomst gaan doen? Ik weet het niet, maar ik kan jullie vertellen dat wij wel een duidelijk visie hebben, ” zei Apple CEO Tim Cook gisteren.

Hiermee geeft Cook een flinke sneer aan het adres van Microsoft. Zo heeft die onlangs de nieuwste generatie van haar Surface tablets voorgesteld. De Surface Pro komt daar nog steeds met een keyboard cover, waardoor de tablet een soort van hybride model is dat tussenin een tablet en laptop ligt. Volgens Cook het bewijs dat haar concurrentie nog niet helemaal weet hoe het in het post-PC tijdperk voet aan grond krijgt.

„Betalen voor software is voorbijgestreefd”

Apple kondigde gisteren aan dat OS X Mavericks volledig gratis is. Waarbij het ook een screenshot toonde van Windows 8 Pro waar je tegenwoordig zo’n $199 voor moet neertellen.

„De dagen waar je honderden dollars moet betalen voor jouw computer te voorzien van de laatste nieuwe software zijn voorbij,” zei Craig Federighi, die aan het hoofd staat van sofware-ontwikkeling bij Apple.

„We willen iedereen toegang geven tot de laatste nieuwe software, daarom hebben we beslist om vanaf de toekomstige versies van de Apple-besturingssystemen gratis te maken,” zei Craig Federighi. „Het begin van een nieuw tijdperk in onze industrie”.

Hiermee legt Apple, opnieuw, Microsoft het vuur aan de schenen. Benieuwd hoe de computergigant uit Seattle hierop zal reageren.

„Microsoft Office kost geld, iWork is vanaf nu… gratis”

Het is ondertussen al duidelijk. Apple maakte vanaf gisteren heel wat dingen gratis. Ook de tegenganger van Microsoft Office, iWork, is dat vanaf nu. En dat voor zowel de eigenaars van Macs- en iOS-apparaten. Cue die aan het hoofd staat van Apple’s diensten zoals iTunes en iWork gaf met de volgende quote Microsoft een derde keer een veeg uit te pan: 

„Anderen laten je een klein fortuin betalen om gebruik te kunnen maken van hun applicaties,” zei Eddy Cue. 

Het is een opvallende strategie van Apple om haar software gratis te maken. Bovendien is het ook uitermate interessant voor bedrijven aangezien als zij voor Apple kiezen ze niet langer software licenties hoeven te betalen. Iets waar Microsoft vandaag net veel geld mee verdient. We zijn benieuwd om te zien hoe de concurrentie zal reageren.

Het is fantastisch voor gebruikers dat Apple zoveel gratis maakt. Maar in het vervolg mogen ze toch wat minder arrogant zijn. Vind je niet?

De volledige keynote van het event kan je hier bekijken.