Bron foto: Shutterstock

Hoewel critici eerst niet veel brood zagen in de iPhone 7, heeft Apple dankzij hun nieuwste smartphone er een fantastisch kwartaal opzitten. Blijkbaar liggen gebruikers dan toch niet zo wakker van een ontbrekende hoofdtelefoonaansluiting. Goed nieuws voor het techbedrijf, want vorig kwartaal had Apple - voor het eerst in 15 jaar-  nog een dip. Bovendien blijkt Apple Samsung voorgestoken te hebben wat smartphoneverkoop betreft. Althans, toch voor het laatste kwartaal van 2016.

Samsung overtroefd in laatste kwartaal

Het scheelt 'm misschien maar een miezerig 0,1 procentje, maar toch: Apple had vorig kwartaal 17,8% van de wereldwijde smartphoneverkoop in handen, terwijl Samsung net achterkomt met 17,7%. Die 0,1 procent komt overeen met een verschil van 800.000 smartphones. In totaal verkocht Apple er meer dan 78 miljoen. 

Of dat succes nu echt aan Apple zelf ligt? Samsung heeft een zware tijd achter de rug door de exploderende Galaxy Note 7. Van dat drama kon niet enkel ook Apple, maar ook andere smartphoneproducenten profiteren. Toch hoeft Samsung niet te treuren, want over heel 2016 gezien blijven zij dé grootste smartphoneleverancier. Bovendien wordt verwacht dat ze zich snel zullen herpakken. Apple geniet dus maar beter nu van deze zege. 

Samsung vs Apple

Aandelen schieten de lucht in

Maar daar stopt het goede nieuws niet. Het werd duidelijk dat de techgigant méér dan een goed kwartaal achter de rugt heeft. Apple genereerde een omzet van maar liefst 78,4 miljard dollar. Ook Wall Street reageerde enthousiast, want de aandelen van de techgigant werden ineens vier dollar meer waard, zo’n waardevermeerdering van 3,25%.

Het is dan ook de grootste omzet die Apple ooit maakte in één kwartaal. Toch maakten ze niet meer winst, integendeel zelfs. Die daalde met 2,5%, van 18,4 miljard naar 17,9 miljard. Toegegeven, Cook zal er waarschijnlijk geen boterham minder moeten door eten. Het is wel een indicatie dat Apple dit kwartaal meer geïnvesteerd heeft in nieuwe devices dan in vorige kwartalen.

Apple grafiek

 

De iPhone 7, allesbehalve een flop

Tijdens de feestdagen vloog de nieuwste versie van de iPhone de deur uit. Vooral de iPhone 7 Plus deed het veel, veel beter dan verwacht. Daar zou vooral de geüpgrade camera voor iets tussen zitten. Het succes lijkt haast paradoxaal, aangezien Apple afgelopen tijd heel wat kritiek op de iPhone 7 over zich heen kreeg. Ook de allereerste Plus-versie van de iPhone werd niet goed ontvangen - 'wie wil er nu bellen met een tablet aan z'n oor?' Dat net de iPhone 7 Plus Apple dus een boost gaf, is dus haast tegen alle verwachtingen in. 

Ondertussen blijft de iPhone de belangrijkste inkomstenbron voor Apple. Zo’n 69% van alle omzet dit kwartaal is afkomstig van iPhone-verkoop. Wat het dan weer niet zo goed doet, zijn iPads. Jaar na jaar neemt de verkoop af. Vooral de nieuwe iPad Pro’s scoren niet.

Apple Services moeten belangrijker worden

Wat voor het bedrijf als een verrassing kwam, is hoe goed de Apple Services het doen. Van Apple Music tot games en cloud services, het hele ecosysteem levert ondertussen al een flink pak geld op. Gelukkig maar, want Apple stak daar de afgelopen tijd veel moeite in. Zo proberen ze albums exclusief op Apple Music te laten verschijnen en was de pre-release van Super Mario Run via de app store ook geen slechte zet. Cook gaf trouwens aan dat ze hun service business willen verdubbelen de komende vier jaar.

Is Apple weer op weg naar een winning streak? Wij zijn alvast benieuwd naar de volgende meesterzet.