Vertel Daniël Van Dessel, CEO van Loxone Benelux, niet dat Loxone domotica aanbiedt, want dan schieten zijn ogen vuur. “Domotica kan iedereen. Wat wij aanbieden, is een Smart Home oplossing voor leven met autopiloot. Domotica is ingewikkeld en voor techneuten. Wij maken het je zo eenvoudig, dat je vergeet dat we bestaan.” Een gesprek met een man met een passie, over een bedrijf dat tegen 2020 wereldleider wil zijn.

Zo’n makkelijk interview heb ik nog maar zelden gehad. Wanneer Daniël me ontvangt in het prachtige demo-appartement van Loxone Benelux – de lichten floepen er uiteraard automatisch aan van zodra we binnenkomen – ontsteekt hij in een vurige monoloog die pas anderhalf uur later zal uitdoven, zonder dat ik haast één van mijn vragen heb kunnen stellen. Er moet Daniël duidelijk iets van het hart.

Boenk op de tablet

“Onlangs zag ik het nog in een filmpje. Een Nederlander had voor rond de dertigduizend euro zijn eigen woning ‘geautomatiseerd’. Dan zie ik hem door de woning lopen met zijn tablet in zijn hand, en zegt hij: ‘Natuurlijk is mijn verlichting geautomatiseerd’, en boenk, hij duwt op zijn tablet. Even later weer: ‘Nu doe ik automatisch de rolluiken naar beneden’, boenk, duwt hij weer op die tablet! Je ziet hem letterlijk alles bedienen in zijn woning, en toch zegt hij er telkens bij dat alles geautomatiseerd is. Daar is toch helemaal niets automatisch aan!”

“Wij willen niet automatiseren om te automatiseren, maar om de mensen echt te helpen”
 

“Heb je mij op één knop zien duwen toen we hier zijn binnengekomen? Hier gaat het licht automatisch aan in de favoriete sfeerstand die je zelf hebt uitgekozen, springt de verwarming op, speelt je muziek op de achtergrond … en als er niemand meer aanwezig is wordt alles uitgeschakeld. Wij willen niet automatiseren om te automatiseren, maar om de mensen echt te helpen. Zodat je al die domme handelingen niet meer hoeft uit te voeren die de mensen nu nog normaal vinden. We hebben daar studies naar laten uitvoeren. Weet je dat mensen die ons systeem hebben geïnstalleerd, veertig tot vijftigduizend handelingen per jaar uitsparen? Dát is automatisering!

Goed gevoel knop

Klassieke domotica oplossingen zijn gebaseerd op knoppen. Voor elke functie wil men een apart knopje, met een wildgroei tot gevolg. Dat maakt het niet makkelijker. Men is telkens verplicht om bewust na te denken over de functie van elke knop.

In een Loxone Smart Home gebeurt alles automatisch. Wanneer je toch even de controle wenst over te nemen, is het evident dat dit zo eenvoudig mogelijk gebeurt. Daarvoor werd de Loxone drukknop standaard ontwikkeld. Dat is één drukknop met 5 aanraakpunten om verlichting, audio en zonwering te bedienen. Het grote voordeel: je hebt dezelfde knop in elke ruimte. Nadenken over wat elk knopje doet, hoeft dus niet meer. Dat is veel gemakkelijker.

Volgens Daniël is dat vooral een goed gevoel knop. “We kunnen onze automatisering zover doortrekken dat je zelfs geen drukknoppen meer nodig hebt. Maar dat is voor veel mensen een te grote stap. Daarom is er nog een minimum aan drukknoppen nodig”.

Wildgroei

Daniël moet diep zuchten als we hem naar zijn concurrenten vragen. “In Duitsland en Oostenrijk (Loxone is een Oostenrijks merk, nvdr.) zijn we erg bekend, want we winnen er de ene prijs na de andere. Maar in België is er al jaren een ware wildgroei van kleinere domoticasystemen waar we moeten tegen concurreren, alhoewel die andere merken totaal onvergelijkbare producten aanbieden. Die wildgroei dragen wij met ons mee. Architecten, bouwfirma’s, ingenieurs … Ze staan allemaal enorm sceptisch ten opzichte van domotica. En terecht, als je ziet wat sommige merken durven aanbieden. Ik hoop dat we die fase snel voorbij kunnen, zodat de mensen het verschil leren kennen tussen de ingewikkelde domotica van anderen en de autopilot living oplossingen die wij aanbieden.”

Automatisering voor een betere wereld

Volgens Daniël maakt Loxone niet alleen het leven eenvoudiger, maar kan het ook een aanzienlijk verschil maken in twee van de grootste problemen die momenteel op ons afstormen: levensbestendig wonen en het binnenklimaat in hoog geïsoleerde woningen. Als hij me meeneemt op een rondleiding doorheen het demo-appartement, begrijp ik al snel wat hij bedoelt. Als we in de keuken staan, horen we als voorbeeld een vrouwenstem zeggen: “De kookplaat staat al langer dan 45 minuten aan.” Volgens Daniël gebeurt hetzelfde als de buitendeur open blijft staan. “De basissen van ons systeem zijn onze sensoren. Die vervangen veel drukknoppen. Kijk, als ik bijvoorbeeld uit bed stap, dan gaat er automatisch een subtiele verlichting onder het bed aan en langs de vloer in de gang. Doe ik de toiletdeur open, dan gaat ook daar het licht aan en speelt de radio zachtjes. Leuk zeg je, maar voor senioren is dat vooral heel erg veilig. Niet voor niets is ons systeem erg in trek in serviceflats en in gebouwen voor senioren. Opnieuw die eenvoud he.”

Als we het onderwerp passiefwoningen aansnijden, moet Daniël grinniken. “Ons demo-appartement is hier omringd door luxe-appartementen. Erg mooi allemaal en natuurlijk allemaal nieuwe huizen. Maar als ik op een zomerse dag de parking op rij, zie ik al die ramen hier wagenwijd openstaan. Het is er gewoon te warm! Om die huizen weer koel te krijgen, zou je airco’s moeten installeren. Dat zijn pas energievreters. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ik moet nog altijd denken aan een nieuwsbericht van verleden jaar. De Vlaamse regering heeft in 2012 beslist om het aantal scholen op te trekken, en ze kozen er maar meteen voor om er passiefscholen van te maken. Een nobel initiatief, daar niet van. Maar aan een automatische sturing van de zonwering, verwarming en ventilatie hebben ze niet gedacht. Met als gevolg – en dat is volgens mij de eerste keer in de geschiedenis – dat ze de kinderen in de zomer naar huis hebben moeten sturen. Het was er te warm!”

Er bestaan uiteraard andere systemen die de zonwering automatisch sturen, geeft ook Daniël toe. “Andere spelers hebben bijvoorbeeld een systeem dat detecteert wanneer de zon op een glaspartij schijnt, en activeert dan automatisch de zonwering. Jammer, zeg ik dan. Want daardoor verlies je veel gratis zonnewarmte. Ons systeem meet eerst de warmte ín huis. Pas als de zon teveel warmte dreigt te veroorzaken, activeert het systeem de zonwering. Alles is bij ons aan elkaar gelinkt. Pas op dat moment ontstaat een verbetering.”

Wereldleider tegen 2020

Loxone is een jong bedrijf. In 2008 bouwen jeugdvrienden Thomas Moser en Martin Öller toevallig elk een huis voor hun gezin. Wanneer ze er beiden domotica aan willen toevoegen, ontdekken ze dat de bestaande oplossingen erg duur en vooral enorm complex zijn. Dat kan beter, dachten de heren, en ze richtten prompt Loxone op. “Sinds die ervaring moet werkelijk alles binnen Loxone standaard beantwoorden aan onze twee basisprincipes: het moet eenvoudig en betaalbaar zijn”, legt Daniël uit. “Ik ben al van bij het prille begin bij Loxone, en ik heb Thomas al meermaals letterlijk maanden van ontwikkeling in één veeg de prullenbak in zien kieperen, gewoon omdat het project niet aan een van die twee principes beantwoordde. Hij is daar erg radicaal in. De lat ligt bij ons enorm hoog. Wij zijn bijvoorbeeld de enige die naast het klassieke CE label zowel het Duitse TUV-certificaat als het Amerikaanse NRTL-certificaat dragen. Die labels samen, dat is volkomen uniek.”

In hun thuisbasis Oostenrijk is het merk daardoor al de onbetwiste marktleider, en ook in Duitsland klimt Loxone volgens Daniël razendsnel naar de top: “We hebben verleden jaar een contract getekend met één van de grootste sleutel-op-de-deur firma’s in de Duitstalige regio met de nadruk op passief wonen, alle woningen van die firma zullen standaard onze oplossing hebben.” Naast verschillende nutsgebouwen zoals bv. hotels en burelen, blijft onze hoofddoelgroep de privésector en de gewone particulier. Daar ligt immers het grootste groeipotentieel. Wij willen alle particuliere woningen op de markt met ons systeem uitrusten, zowel nieuwe als bestaande woningen en dit overal ter wereld. Twee jaar geleden hebben we Loxone Benelux opgericht, naast de reeds bestaande locaties in Europa hebben wij in Amerika ook al twee locaties. Binnenkort komen daar nog andere engelstalige landen bij. Tegen 2020 willen we overal ter wereld aanwezig zijn.”

 

 

Wil je jouw woning ook automatiseren? Neem dan snel een kijkje op de Loxone website of breng een gratis bezoek aan de Loxone Demowoning.