Hoewel Spotify een maand geleden nog een deal tekende met Pink Floyd, kreeg de populaire muziekstreamingdienst begin deze week toch opnieuw een klap te verduren. Zo kreeg Spotify kritiek van de muziekband Radiohead, die ook prompt enkele songs van de dienst verwijderde.

‘Slechts 0,001 tot 0,003 dollarcent per stream’

Radiohead-frontman Thom Yorke vindt dat nieuwe artiesten en kleine labels te weinig of zelfs niet worden beloond.

Yorke besliste de plaat ‘Atoms For Peace’ en z’n solonummers terug te trekken uit de bibliotheek van Spotify. Radiohead-producer Nigel Godrich deelt Yorke’s mening en liet dit ook reeds uitschijnen via Twitter.

Niet alleen Radiohead is ontevreden met de dienst. Zo beslisten ook The Black Keys om hun album ‘El Camino’ niet op Spotify te plaatsen. Bovendien gaan meer en meer bands album releases op Spotify uitstellen. Zo is Spotify meer & meer de laatste dienst waar artiesten hun nieuwe muziek gaan etaleren om te downloaden.

Effectieve cijfers over hoeveel Spotify betaalt aan artiesten zijn er echter niet, al circuleren bedragen op het net die gaan van 0,001 tot 0,003 dollarcent per stream. Niet meteen om van te gaan dromen dus.

Spotify-CEO reageert

Spotify-topman en oprichter Daniel Ek liet nog geen 24u later (ook al) via Twitter weten wat zijn reactie was op het incident.

Blijkbaar liet Ek het zich niet te veel aan zijn hart komen. “Spotify gaat de nieuwe muziekverkoop niet schaden,” zegt Ek. Verder benadrukt Ek nogmaals dat het doel van Spotify nog steeds hetzelfde is: de muziekindustrie ondersteunen met de hulp van enthousiaste, in het beste geval zelfs betalende, gebruikers.

Ek voegde er ook nog aan toe dat Spotify tot op heden reeds 500 miljoen dollar heeft uitgekeerd aan de rechthebbenden, tegen eind 2013 zou dit bedrag zelfs 1 miljard dollar moeten bereiken.

Zal Spotify succesvol blijven in de toekomst?

Spotify haalde in het verleden 100 miljoen dollar op via investeerders. Naar verluidt wordt de waarde van het bedrijf momenteel geschat op zo’n 3 miljard dollar.

Als meerdere grote artiesten de dienst in twijfel zullen beginnen trekken, zou Spotify wel eens aandeel kunnen verliezen op de muziekmarkt. In dat geval zouden ook de investeerders wellicht hun vertrouwen in Spotify verliezen...

Wat denk jij?