Tesla Motors heeft de eerste volledig elektrische SUV gelanceerd. De Model X werd door Tesla CEO Elon Musk voorgesteld op een event in Fremont, Californië. "Met dit model bewijzen we dat Tesla elk type voertuig elektrisch kan maken," zei Musk. Intussen zijn er al meer dan 32.000 exemplaren van het nieuwe type verkocht.

De volledige presentatie van de Model X kan je hieronder bekijken:

400 kilometer range, 7 zitplaatsen

De Tesla Model X kan 7 personen, een pak bagage probleemloos vervoeren en beschikt over twee kofferruimtes. Daarnaast beschikt de wagen ook over een panoramische voorruit, een biohazard modus, opvallende vleugel-deuren en tal van hoogtechnologische snufjes. Daarnaast beschikt de Model X over een range van 400 kilometer met een volledig opgeladen accu.  

Het prijskaartje

Voor Tesla is het eerste keer dat twee volledig elektrische automodellen tegelijk geproduceerd worden. "Model X" zou wel een prijscategorie hoger liggen dan "Model S". Zo gaat de Model X minstens 75.000 dollar kosten (zo'n 5000 dollar meer dan de Model S).

De Model X kost in de VS 132.000 dollar, omgerekend zo'n 117.000 euro. De P90D gaat 142.000 dollar kosten. Wat de auto bij ons moet gaan kosten, is nog niet geweten. De auto is nu al bij ons te reserveren met een vooruitbetaling van 4000 euro.

De productie voor Europa zal grotendeels in de nieuwe, in Nederland gebouwde Tesla-fabriek in Tilburg plaatsvinden.

Al 32.000 bestellingen

Tesla Motors heeft intussen al meer dan 32.000 bestellingen binnengekregen voor het nieuwe model. Dat maakte Elon Musk bekend tijdens de presentatie. De Model X werd voor het eerst voorgesteld in 2012 en zou in principe in de loop van 2013 zijn gelanceerd. Toch is dat niet gelukt en werd de lancering een paar keer uitgesteld, tot gisteren.

Intussen is Tesla ook druk in de weer om een kleinere elektrische wagen te lanceren, de Model 3, die ook een stuk betaalbaarder zou zijn. Vermoedelijk zal deze wagen rond 2018 op de markt komen. Alle info over de Model X kan je vinden op de website van Tesla Motors.