Tesla introduceert begin 2015 een nieuwe elektrische wagen: de Model X. Dit broertje van Tesla’s populaire Model S wordt een SUV met vleugeldeuren. De productie van de Model X wordt begin 2015 gestart.

Model X

„De Model X is ontworpen om het beste van een SUV te combineren met de voordelen van een minibus, zoals alleen een elektrische auto dat kan,” zegt Tesla op haar website.

De Model X werd al een tijdje geleden aangekondigd. Maar de finale lanceringsdatum liet al even op zich wachten. Vandaag heeft Tesla bekend gemaakt dat de productie begin 2015 zal starten.

Naast de vleugeldeuren die al in het eerste concept van de Model X te zien waren, zijn er nog enkele details naar buiten gekomen over de wagen. Zo wordt het mogelijk om drie rijen stoelen te installeren in de SUV & wordt de wagen uitgerust met all-wheel-drive en dubbele motor.

Vleugeldeuren

Het is opvallend dat Tesla toch kiest om vleugeldeuren in haar Model X te stoppen. Andere autoconstructeurs hebben ook al vaak concepten gecreëerd met opmerkelijke eigenschappen, maar zelden rolde er eentje van de productieband die even cool was als het concept. Tesla lijkt daar anders over te denken.

Patenten

Dat Tesla anders is bewees CEO Elon Musk enkele dagen geleden toen hij bekend maakte om Tesla’s patenten open te stellen voor concurrentie. „Het is onmogelijk voor Tesla om snel genoeg elektrische wagens te maken om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarom stellen we onze patenten open. De wereld kan er alleen maar beter van worden,” schrijft Musk in een blogpost.

"We believe that applying the open source philosophy to our patents will strengthen rather than diminish Tesla’s position in this regard."

Er wordt gefluisterd dat er nog een dieper liggende reden is waarom Tesla haar patenten openbreekt. Zo zou Tesla graag dé batterij-fabrikant willen worden voor zoveel mogelijk autoconstructeurs die inzetten op elektronische wagens en zich baseren op Tesla-designs.

Wanneer de Model X uiteindelijk beschikbaar wordt heeft Tesla nog niet meegedeeld. Verwacht wordt dat de eerste Model X pas rond eind 2015 te zien zal zijn in het straatbeeld.

Meer info: teslamotors.com/modelx