De Web Summit, één van ’s werelds grootste techconferenties, vond vorige week plaats in Lissabon.  Van 7 tot en met 10 november groeide de Portugese hoofdstad uit tot het globale smeltpunt van all things digital. Onder leiding van de Ierse co-founder en CEO, Paddy Cosgrave, streken zo’n 53 000 bezoekers uit meer dan 160 landen in Portugal neer. Drie opmerkelijke leermomenten:

1. Waar helden tastbaar worden

Onder luid applaus kwam John Chambers, CEO van Cisco, op het podium. Met een strakke boodschap, quasi perfecte lichaamstaal en onvervalst zelfvertrouwen, nam hij het publiek mee in zijn grote toekomstvisie. Van de oprichting, zo’n dertig jaar geleden, tot de toekomst van Cisco en connected devices, met zelfs een hint naar de presidentsverkiezingen: de Web Summit is een dankbare plaats voor één van ’s werelds meest gelauwerde technologiebedrijven om de toekomst te voorspellen.

Bekijk de talk met John Chambers hier:

 

2. Waar nieuwe helden ontstaan

“Here’s my main advise to speakers: people aren’t here to see you and your life story, people come to TED or watch TED videos to learn something. So just speak only about what is surprising and skip everything else.” - Derek Sivers

Behalve de usual suspects, biedt deze conferentie de mogelijkheid om nieuwe, onbekende sprekers te ontmoeten. Sprekers met een expertise, zoals Peter Smith, oprichter van Blockchain.com. Smith (@onemorepeter) nam het MoneyConf-podium in, na een debat tussen bankiers, vertegenwoordigd door Goldman Sachs, en fintech-startups. Hij deelde het verhaal van blockchain.com, van oprichting tot groei in 2016, en hoe blockchaintechnologie onze wereld zal veranderen. Een korte, verrassende en met humor overladen keynote, van iemand met een duidelijke missie. Verfrissend.

Peter Smith

Bron foto: Nova Tech Club

3. Waar je je helden liever niet ontmoet

Zo’n €150 miljoen in gecombineerde transferwaarde, meerdere Champions League-titels en Gouden Bal-winnaars. De zaal zat volledig vol voor Ronaldinho Gaucho en Luis Figo, die maar al te graag in zijn geboortestad kwam spreken. Beide heren bewandelen, na hun voetbalpensioen, het technologische ondernemerspad, waar ze voetbal en talent centraal zetten. Zelfs de moderator, James Dart van The Guardian, was onder de indruk van de gecombineerde waarde van deze twee heren. Drie heren, want Ronaldinho had een tolk bij.

Na een aantal minuten hoorde ik iemand 'big names do not make big talks' zeggen. Ik kon me niet van de mening ontdoen dat deze twee heren, monumentaal als ze zijn en zullen blijven, elke dag tegen enorme verwachtingen opboksen. Zelfs Dart kreeg dit gesprek amper aan de gang, thans met veelbelovende vragen, van “specifieke uitdagingen waar voetballers als ondernemers mee moeten omgaan?” tot “op welk moment in je sportcarrière besef je dat er een leven na voetbal is?”

Nutteloos. Luis Figo neemt steevast als eerste het woord, en geeft vlotte antwoorden in het Engels, waarop het wachten blijft op een intelligent antwoord of onverwacht inzicht van Ronaldinho, of tenminste een spannende vertaling van de woorden die hij lijkt te mompelen. Het blijft vooral bij wachten. Het antwoord op de vraag “hoe bereiden (jonge) voetballers zich best voor op een carrière na het voetbal?”, was tekenend voor deze babbel. Ronaldinho, volgens sommigen ’s werelds meest getalenteerde voetballer ooit, antwoordde “ik had als voetballer het geluk om iets te doen wat ik graag deed, dus raad ik iedereen aan om geluk te vinden in wat je doet.”

Figo’s blik op de zaal, die ondertussen half leeggelopen was, sprak boekdelen. Oordeel vooral zelf: