foto: Mark Zuckerberg tijdens F8 2015

Dat de Chinese overheid het internet censureert weten we al langer. Facebook - dat al jaren geblokkeerd wordt door de befaamde Chinese firewall - steekt het niet langer onder stoelen en banken dat het de Chinese markt wil betreden. Zo graag zelfs dat het een potentieel loopje neemt met de mensenrechten. Facebook zou immers experimenteren met software die de Chinese overheid zou toelaten om bepaalde berichten op Facebook te blokkeren. Gevaarlijk, als je weet dat zo'n tool zou gebruikt kunnen worden om politieke tegenstanders op te sporen en op te sluiten. Volgens The New York Times zouden meerdere Facebook-werknemers ontslag hebben genomen nadat ze te weten kwamen dat zo'n tool in ontwikkeling is bij het sociale netwerk.  

Tool zou overheden kunnen toelaten om bepaalde content te blokkeren

In plaats van zelf bepaalde posts te censureren zou Facebook een tool hebben ontwikkeld die de Chinese overheid toelaat om zelf content te blokkeren. Posts die niet stroken met de regels kunnen daarmee worden geblokkeerd. Dat schrijft The New York Times. Voor Facebook lijkt zo'n software een manier te zijn om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Dankzij een dergelijke tool zou het immers kunnen dat Facebook in China niet langer geblokkeerd wordt. Daardoor zou het sociale netwerk een fikse influx kunnen krijgen aan nieuwe gebruikers én zou het ook een pak extra advertentie-inkomsten opstrijken. 

Neemt Facebook een loopje met de mensenrechten?

foto: Facebook logo vlakbij de hoofdingang in Menlo Park

Er zit echter een addertje onder het gras voor Facebook. Zo zou dergelijke software een schending kunnen betekenen van de mensenrechten. Volgens The New York Times zou de Chinese overheid via de software kunnen traceren wie commentaar geeft op de overheid. Het gevolg: mensen zouden dankzij de software in de gevangenis kunnen worden gegooid, simpelweg omdat ze kritisch zijn tegenover de overheid. 

Ondertussen zou de software ook commotie veroorzaken bij Facebook zelf. Volgens The New York Times hebben al meerdere Facebook-werknemers hun ontslag gegeven, nadat ze te weten waren gekomen dat dergelijke software in ontwikkeling is. Volgens de Amerikaanse krant zou de Chinese overheid de software echter (nog) niet in handen hebben. Meer zelfs: het zou kunnen dat het puur om een concept gaat en dat de software nooit het daglicht ziet. Maar het feit dat de software werd ontwikkeld zorgt wereldwijd voor heel wat commotie. 

Zuckerberg: "beter een deel uitmaken van de conversatie, dan geen conversatie"

Zuckerberg liet zich al eerder ontvallen dat het beter is dat het beter is voor het sociale netwerk dat "het in China deel uitmaakt van de conversatie, zelfs al is het nog niet de volledige conversatie". Daaruit blijkt dat Facebook liever deels toegang krijgt tot de Chinese markt dan helemaal geen toegang. 

Intussen reageerde Facebook aan TechCrunch dat Facebook al lang geïnteresseerd is in China, en dat het momenteel tijd spendeert om te leren wat er in het land speelt. "We hebben echter nog geen beslissing genomen in onze aanpak voor de Chinese markt. Momenteel focussen we om Chinese bedrijven te helpen om hun producten te kunnen verkopen in andere landen buiten China via ons advertentieplatform," klinkt het.

We zijn benieuwd om te zien welke beslissing Facebook zal nemen!