Sinds begin dit jaar kleuren de prijzen van alle top cryptomunten rood. Het zal Sam Bankman-Fried, één van de rijkste crypto-miljardairs op deze planeet, een zorg wezen. Bovendien is hij optimistisch voor 2022, althans wat de crypto wet- en regelgeving betreft. In Kazachstan moesten Bitcoin miners hun activiteiten stopzetten na internetstoringen. En Tesla-eigenaar Siraj Raval ziet in zijn Model 3 een lucratieve business om ethereum te minen.

1. Cryptomarkt crasht in tweede week van januari

De prijzen van alle top cryptocurrency blijven in het rood staan sinds het begin van het nieuwe jaar. Sinds 1 januari 2022 is de prijs van Bitcoin gedaald, in de afgelopen zeven dagen zelfs met 12,35%. Bitcoin is ongeveer 40% gedaald sinds de all time high van € 60.520 die het op 10 november 2021 aantikte.

De prijzen van andere top crypto tokens zijn eveneens gedaald in de voorbije zeven dagen. De prijs van het op één na populairste token - Ethereum (ETH) - is in de afgelopen week met 14,5% gezakt. Ook de prijzen van de populairste memecoins van vorig jaar - Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) - kenden in de afgelopen zeven dagen een terugval van respectievelijk 10,15% en 13,93%.

Dit tempert de stemming van retailbeleggers. Het is echter niet de eerste keer dat een dergelijke prijscrash in deze markt is waargenomen.

2. Kazakhstan sluit internet af, Bitcoin miners tijdelijk geblokkeerd

Bijna een vijfde van alle bitcoin-miners ter wereld zijn plots offline door landelijke internetstoringen in Kazachstan als gevolg van onrust onder de bevolking.

Een groot aantal Bitcoin-mining groepen waren vorig jaar naar het Centraal-Aziatische land verhuisd nadat de overheid in China hardhandig had opgetreden tegen crypto. Ze bevinden zich nu opnieuw in een situatie van werkeloosheid.

Bitcoin is afhankelijk van een netwerk van computers, miners genaamd, die wiskundige problemen oplossen om de munt te beveiligen, en daarbij grote hoeveelheden elektriciteit verbruiken. Maar zonder een werkende internetverbinding is dit proces uiteraard onmogelijk.

3. Samsung opent winkel in de metaverse

In de tweede week van dit jaar kondigde elektronicagigant Samsung de opening aan van een virtuele replica van zijn iconische fysieke winkel in New York. Dit om de interactie met de klant te verbeteren in een tijd waarin COVID-19 mensen weghoudt van bakstenen winkels.

De Samsung metaverse winkel is een replica van een echte winkel op 837 Washington Street in New York City. Die zal nu voor een beperkte tijd toegankelijk zijn in de Metaverse. Het bedrijf claimt dat het één van de grootste virtuele vastgoeddeals is in Decentraland, een blockchain-aangedreven Metaverse.

Klanten moeten naar Decentraland surfen via een webbrowser om toegang te krijgen tot de winkel. Van zodra jouw avatar de lobby binnenwandelt, leidt een virtuele gids van Samsung je naar één van de drie afdelingen: Sustainability, Customization en Connection.

4. Australian Open lanceert tennis NFT’s en event in Decentraland

De Australian Open gaat naar de metaverse met een paar blockchain-gerelateerde aankondigingen. Ze worden daarmee het eerste Grand Slam tennistoernooi dat dit doet.

Het befaamde toernooi brengt een verzameling van 6.776 niet-fungibele tokens (NFT’s) uit die overeenkomen met actie op de baan. Ook zullen ze een virtueel evenement hosten voor de competitie op het Metaverse-platform Decentraland.

Elk winnend schot van de 600 wedstrijden van het toernooi zal overeenkomen met een van de NFT’s uit de collectie. Eigenaars ontvangen een digitale kit met beelden van het punt, virtuele wearables en merchandise van de Australian Open.

Als het winnende punt in een kampioenschapsmatch valt, krijgt de eigenaar van de NFT de fysieke bal in een gegraveerde hoes. Fans die de NFT’s willen verzilveren, zullen hiervoor 0,067 Ethereum (ongeveer €300) per stuk betalen bij release.

De Decentraland-party van het evenement zal loopt gedurende het toernooi, dat begint op 17 januari. Er zullen challenges zijn voor fans om te strijden voor virtuele prijzen.

De organisatie belooft dat het voor ‘een warme Australische zomer vibe op je computerscherm zal zorgen’. Wellicht zal dit niet het laatste virtuele evenement zijn dat door het toernooi wordt gehost.

5. Man minet elke maand tot €700 crypto met zijn Tesla

YouTuber Siraj Raval heeft zo'n beetje alle manieren geprobeerd om cryptocurrencies te minen met zijn Tesla Model 3.

Hij draait gratis bitcoin-miningsoftware op zijn Apple Mac mini. De computer heeft hij van stroom voorzien door een omvormer aan te sluiten op de 12-volt stroomaansluiting in de middenconsole van zijn elektrische wagen.

Hij heeft ook onderling verbonden grafische verwerkingseenheden of GPU's aangesloten op de ‘kofferbak’ van zijn Tesla, en deze machines laten werken op de interne batterij van de auto. Hoewel het risico bestaat dat de garantie vervalt, zegt Raval dat het de moeite waard is. Toen de prijs van Ethereum in 2021 een hoogtepunt bereikte, verdiende hij naar eigen zeggen maar liefst 700 euro per maand.

Crypto minen via een Tesla is uiteindelijk net hetzelfde is als het aansluiten op eender welke stroombron. Het belangrijkste component is de prijs van de elektriciteit. Of het goedkoper is om het via een elektrische auto te doen, hangt af van de situatie.

6. Opent wet- en regelgeving de deuren voor crypto?

Sam Bankman-Fried, CEO van FTX en één van de rijkste crypto-miljardairs op deze planeet, zegt in een interview met Bloomberg optimistisch te zijn voor 2022. “De dingen die me optimistisch maken, zijn in feite meer duidelijkheid over de regelgeving in de VS en wereldwijd, waarvan ik denk dat het een hoop zou kunnen helpen.” Bankman-Fried verwacht ook meer institutionele adoptie in 2022.”

Regelgeving is een heikel punt voor veel investeerders. Doordat crypto een nieuwe sector is, is de regelgeving gericht op crypto nog vaag. Dit werpt een obstakel op voor grote partijen die graag willen investeren in crypto. Zij vinden het risico hierdoor nog te groot.