Cryptogigant Binance heeft dinsdag een niet-bindende overeenkomst getekend om handelsplatform FTX over te kopen om een "liquiditeitskrapte" bij de rivaliserende exchange te helpen dekken. FTX en Binance hebben de voorwaarden van hun overeenkomst niet bekendgemaakt. De markten worden nu geconfronteerd met onzekerheid over de vraag of de overeenkomst zal doorgaan.

De voorgestelde deal tussen de rivalen volgde na een week van speculatie over de financiële gezondheid van FTX, dat in de 72 uur voor de deal van dinsdag geldopnames zag oplopen tot 6 miljard euro. Dit riep vragen op over de solvabiliteit van een van 's werelds grootste cryptobeurzen.

Het nieuws over de overname, dat de geruchten over financiële problemen bij FTX leek te bevestigen, deed de markten gisteren in een neerwaartse spiraal belanden. De native token van FTX, FTT, verloor gisteren bijna 80% van zijn waarde. Dit zorgde voor een golf van verdere verliezen op de markten.

Anonieme bronnen suggereerden dat Binance na een nader onderzoek van de boekhouding van FTX zou kunnen terugkomen op hun overeenkomst om het concurrerende platform over te nemen.

Bitcoin is na het nieuws onder het vorige dieptepunt van 2022 gezonken en wordt momenteel verhandeld op €16.553,97. Ethereum is ondertussen gezakt naar €1.162,57. BTC en altcoins blijven dalen en bereiken nieuwe dieptepunten nu de ineenstorting van FTX de beleggers in de hele cryptomarkt drastisch begint te beïnvloeden.

Andere factoren die een potentiële impact hebben op de markt is een golf van opeenvolgende liquidaties in de DeFi markten van Solana. Eerder op de dag mailde handelsplatform Crypto.com naar gebruikers om hen te informeren dat alle op Solana blockchain gebaseerde USDC deposito's werden opgeschort. Op dit moment is de prijs van Solana met 41% gedaald naar €14,38.