Tientallen Bored Ape Yacht Club NFTs die gebruikt worden als onderpand voor leningen staan op het punt om gedwongen verkocht te worden. Het is mogelijk dat dit de eerste stap is in een golf van liquidaties.

Het probleem broeit bij BendDAO, een peer-to-peer leendienst die gebruikers ethereum (ETH) laat lenen tegen hun NFTs. Gebruikers kunnen een lening afsluiten met de NFT als onderpand en 30% tot 40% van de bodemprijs van de NFT-collectie lenen.

De bodemprijzen zijn in de afgelopen maanden zo sterk gedaald dat 45 van de 272 Bored Apes met BendDAO leningen eraan verbonden zich nu in de "gevarenzone" van het platform bevinden. Een NFT die als onderpand wordt gebruikt en zich in deze gevarenzone bevindt, zal worden geveild. Meer dan 5,3 miljoen euro aan Bored Apes lopen het risico te worden geliquideerd.

BendDAO is populair onder NFT-verzamelaars, dus de omvang van een eventuele gedwongen verkoop zou enorm kunnen zijn. De 272 Bored Apes die aan BendDAO verbonden zijn, vertegenwoordigen 2,72% van de hele verzameling. De meeste Bored Ape houders die het risico lopen geliquideerd te worden, kochten hun NFTs maanden geleden toen de bodemprijs 125 ETH bedroeg. Deze is sindsdien gedaald tot net boven 70 ETH temidden van een bredere crash in de NFT markt.

Een deel van het probleem ligt bij het mechanisme van de NFT handel, waar de bodemprijzen zich aanpassen naarmate de prijs van ETH schommelt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ondanks de klim van ETH van €1.000 naar bijna €2.000 in de afgelopen maand, blijven uitleendiensten zoals BendDAO uitgedrukt in hun oorspronkelijk uitgeleende token, waardoor sommige Bored Apes worden geliquideerd tegen hogere dollarprijzen dan toen ze werden gekocht.

Een massale liquidatie zou ook gevolgen kunnen hebben voor andere NFT uitleendiensten, die het afgelopen jaar aan bekendheid hebben gewonnen door de explosieve groei in populariteit van de NFT industrie.

De Bored Apes zijn een van de meest prominente NFT-collecties, dit soort liquidaties in de NFT ruimte kunnen brede gevolgen hebben die verder gaan dan enkel deze collectie en de mogelijkheid hebben om hele ecosystemen in gevaar te brengen