De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft de Royal Mint(*) gevraagd om de NFT te creëren en uit te geven tegen de zomer. Dit zei economisch secretaris John Glen op een fintech-evenement in Londen.

Glen ging ook in op de zorgen van critici die menen dat crypto te veel mogelijkheden biedt voor criminelen, dictators of naties zoals Rusland om economische sancties te ontlopen.

Het Verenigd Koninkrijk neemt "proactieve stappen" om misbruik te voorkomen. Een van die stappen van de Financial Conduct Authority en de Bank of England is cryptobedrijven onder druk zetten om hun steentje bij te dragen aan de handhaving van sancties tegen Rusland.

Daarnaast zei Glen dat het Verenigd Koninkrijk onderhandelingen leidt met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling om een wereldwijd kader voor cryptobelastingrapportage te creëren.

Het NFT-initiatief van het Verenigd Koninkrijk is onderdeel van een bredere inspanning van de regering om "voorop te lopen" in crypto, aldus Glen.

Het V.K. zal meerdere stappen ondernemen om digitale activa onder meer regelgevend toezicht te brengen. Waaronder plannen om stablecoins binnen de bestaande regelgeving van het V.K. inzake elektronische betalingen te brengen

Ook zullen ze overleg plegen over een "wereldwijd toonaangevende regeling" voor de regulering van de handel in andere cryptocurrencies, waaronder bitcoin.

Stablecoins zijn cryptocurrencies die hun waarde ontlenen aan soevereine munteenheden zoals de Amerikaanse dollar en zijn een snelgroeiend maar controversieel fenomeen in de cryptowereld.

Tether, 's werelds grootste stablecoin, heeft een circulerende voorraad van meer dan 73 miljard euro. Er is veel kritiek op het gebrek aan transparantie rond de reserves die het token ondersteunen. De Britse regering is nu van plan om ook stablecoins onder in regelgeving op te nemen.

De ervaring in Groot-Brittannië zou een voorbode kunnen zijn van wat er in Europa staat te gebeuren, waar het momentum voor meer crypto-regulering aan het opbouwen is.

(*) Royal Mint: Het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het slaan van munten voor het Verenigd Koninkrijk.