Zelfs terwijl de crypto-sector rilt in de huidige “crypto-winter”, pompen durfkapitaalfondsen geld in digitale valuta en blockchain-startups in een tempo dat het record van vorig jaar zal overtreffen.

In de eerste helft van 2022 investeerden durfkapitaalfondsen 17,3 miljard euro in crypto- en blockchainbedrijven. Daarmee liggen de investeringen op koers om het record van 26,5 miljard euro van vorig jaar te overtreffen.

Ook in Europa is er veel activiteit, met 2,16 miljard euro aan investeringen van durfkapitaal in de eerste helft van het jaar.

"De huidige marktomstandigheden - ik denk niet dat ze beleggers afschrikken", zegt Roderik van der Graf, oprichter van het investeringsbedrijf Lemniscap, dat zich richt op crypto en blockchain. "Het beschikbare kapitaal is gigantisch."

Durfkapitaalfondsen bieden financiering aan jonge bedrijven die volgens hen sterke groeivooruitzichten hebben. De gegevens geven een sterk geloof in de toekomst van crypto en blockchain technologie weer, ondanks de sterke recessie in de industrie die al zes maanden duurt.

Veel bedrijven zijn geschokt door de dalende prijzen, zoals de Amerikaanse crypto-beurs Coinbase en NFT-platform OpenSea, die honderden werknemers hebben ontslagen. Toch halen sommige durfkapitalisten hun schouders op omdat hun geloof in de onderliggende technologie achter cryptomunten sterk blijft.

Rumi Morales, directeur investeringen bij Digital Currency Group, een belangrijke Amerikaanse crypto-investeerder, zegt dat de gegevens een weerspiegeling zijn van een steeds robuuster geloof in de crypto- en blockchainsector.

De adoptie van crypto als beleggingsinstrument nam vorig jaar sterk toe, waarbij het gebruik van blockchain ook terrein won. "Vroeger was er een existentieel risico om in de crypto-industrie te zitten, dat de hele industrie gewoon zou verdwijnen en dat het allemaal een droom was. Dat is nu niet meer het geval."