De blockchain die ‘s werelds op één na grootste cryptocurrency ondersteunt, krijgt binnenkort een stevige upgrade. Ethereum is qua marktwaarde na Bitcoin het op één na grootste cryptoplatform ter wereld.

Het zal de basis transformeren van hoe mensen met ether handelen - een transformatie die zou kunnen zorgen voor een groenere en veiligere toekomst in dit deel van de cryptowereld. Maar zoals sommigen het hebben beschreven, zal het zijn als het vervangen van de motor van een vliegtuig terwijl het vliegt.

Ether wordt, net als bitcoin gecreëerd wanneer zogenaamde miners computers met supersnelle processors gebruiken om complexe rekenpuzzels op te lossen. Eenmaal opgelost, worden de transacties vervolgens veiliggesteld op de Ethereum-blockchain.

De eerste miner die een bepaalde puzzel oplost, ontvangt een beloning in de vorm van ether. In de afgelopen jaren was die beloning twee ether, wat neerkomt op meer dan 5.500 euro.

Deze competitie stimuleert miners om hun computers gedurende lange perioden op 100% te laten draaien, waarbij ze enorme hoeveelheden energie verbruiken. Dit is waarom critici zich zorgen maken over de impact van cryptocurrency op het milieu.

De samenvoeging zal Ethereum transformeren van het huidige proof-of-work model naar een proof-of-stake model. Dit zal het einde betekenen van ether crypto mining.

In plaats daarvan kunnen mensen die een bepaalde hoeveelheid ether bezitten, deze storten, of inzetten, en een zogenaamde validator worden.

"Het vervangt deze energieverslindende machines," zegt onderzoeksdirecteur David Lawant van cryptovermogenasbeheerder Bitwise Asset Management.

Ethereum zal uiteindelijk veel minder energie verbruiken dan nu, naar schatting 99% minder.

Hoe meer je inzet, hoe groter de kans dat je wordt uitgekozen als validator om de transacties van mensen op de Ethereum blockchain te rangschikken in blokken en de beloning te innen die zal worden uitbetaald in ether.

Omdat deze validators hun eigen crypto gebruiken om te staken, worden ze gestimuleerd om hun werk beter te doen. Als ze dat niet doen, begint hun inzet in ether te dalen. Validators zijn gemotiveerder om het netwerk veiliger te houden.

Er zullen ook minder ether munten worden uitgegeven waardoor er meer schaarste ontstaat voor de virtuele munteenheid. Zodra de samenvoeging is voltooid, zal Ethereum's blockchain volledig proof-of-stake zijn.

Met meer veiligheid en een kleinere kans op negatieve gevolgen voor het klimaat voorspellen experts dat meer institutionele investeerders geïnteresseerd zullen zijn in Ethereum.

Niemand is helemaal zeker, maar sommige ontwikkelaars voorspellen dat het deze zomer zal gebeuren. De overstap naar een nieuw model is echter een complexe technische onderneming, zei Lawant, dus het is moeilijk om een harde tijdlijn te bepalen.