Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin gelooft niet dat de bestaande pogingen van bedrijven om een Metaverse te creëren "ergens heen gaan," verwijzend naar Meta als één waarvan hij gelooft dat het "mis zal lopen."

In een tweet zei Buterin dat terwijl hij gelooft dat "De Metaverse gaat gebeuren," hij niet denkt dat een van de huidige pogingen van bedrijven, zoals Mark Zuckerberg's Meta "ergens heen gaan."

De Metaverse wordt over het algemeen beschreven als een interactieve 3D online wereld gericht op sociale connectie, waarbij sommigen uiteindelijk gebruik willen maken van augmented reality (AR) en virtual reality (VR).

Buterin's opmerkingen komen ondanks een aantal succesvolle Metaverse projecten die recent zijn gelanceerd op blockchain technologie zoals Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND). Buterin verklaarde echter dat de use cases nog steeds niet duidelijk zijn, eraan toevoegend dat hij niet denkt dat Meta's poging om een Metaverse te creëren succesvol zal zijn in zijn huidige vorm.

"We kennen de definitie van 'de Metaverse' nog niet echt, het is nog veel te vroeg om te weten wat mensen eigenlijk willen. Dus alles wat Facebook nu creëert zal mislopen."

Meta heeft een aantal AR- en VR-toepassingen gebouwd, zoals de Meta Horizons Workroom, een VR-ruimte voor collega's om met elkaar in contact te komen en samen te werken aan ideeën. Meta heeft ook een slimme bril gebouwd waarmee gebruikers verbinding kunnen maken met de Metaverse door audio en video op te nemen en omringd te worden door virtuele werelden.

Andere critici zijn van mening dat gecentraliseerde Metaverses zoals die welke door Meta en Microsoft worden voorgesteld, de decentralisatie van eigendom van goederen en diensten binnen die Metaverses in het gedrang kunnen brengen.

Aan de andere kant hebben Metaverse-ontwikkelaars zoals Decentraland en Sandbox samen met verschillende Web3-projecten de Open Metaverse Alliance (OMA3) opgericht. Deze richt zich op het bouwen van transparante, inclusieve, gedecentraliseerde en gedemocratiseerde Metaverses.

Het Metaverse Standards Forum (MSF) streeft er ook naar om op deze waarden voort te bouwen en standaarden op te stellen voor een open Metaverse. Meta, Microsoft, Nvidia, Alibaba, Unity en Sony behoren tot de 35 techbedrijven die lid zijn geworden van het MSF.

Meta CEO Mark Zuckerberg deelde in oktober vorig jaar nog zijn visie in een brief waarin hij zei dat de Metaverse het volgende hoofdstuk is voor het internet: "We worden gezien als een social media bedrijf, maar in ons DNA zijn we een bedrijf dat technologie bouwt om mensen te verbinden, en de Metaverse is de volgende stap."