Ethereum-onderzoeker, Vivek Raman, is ervan overtuigd dat Ethereum door de zogenaamde ‘Merge’ die er eind dit jaar komt, Bitcoin (BTC) van de troon kan stoten als grootste en meest prominente cryptocurrency.

“Ethereum heeft, alleen al vanuit een economisch perspectief en vanwege de aankomende supply shock, een kans om Bitcoin voorbij te steken”, zei Raman in een exclusief interview met crypto-nieuwssite Cointelegraph.

Eind dit jaar zal Ethereum ‘The Merge’ doorvoeren. Het Ethereum-netwerk zal dan mergen met de Beacon chain die momenteel in ontwikkeling is, en daarmee switchen van een Proof of Work-model naar een milieuvriendelijker Proof of Stake-systeem. Die transitie staat gepland om in september plaats te vinden. En plus zal met ‘The Merge’ het monetaire beleid van Ethereum ook grondig veranderen.

De beschikbare hoeveelheid ETH in circulatie zal afnemen (supply shock) en “na The Merge zal Ethereum een lagere inflatie hebben dan Bitcoin. Door de fee burns zal Ethereum deflatoir worden, terwijl Bitcoin altijd inflatoir zal zijn”, stelt Raman.

Terwijl Bitcoin z’n functie als digitaal goud behoudt, zal Ethereum volgens Raman nog steeds “een grotere adoptieruimte hebben” als de basislaag van de gedecentraliseerde financiële economie (DeFi).

‘The Merge’ zal geen impact hebben op de hoge transactiekosten op het Ethereum-netwerk. Dit is nog steeds een groot struikelpunt voor het drukbezette Ethereum-netwerk. Om dat probleem aan te pakken, worden momenteel verschillende Layer-2 schaalbaarheidsoplossingen ontwikkeld bovenop het Ethereum-netwerk.

“Gebruikers moeten begrijpen dat in de toekomst al hun activiteiten op een 2de laag (Layer-2) zullen plaatsvinden. Al die Layer-2’s zullen uiteindelijk Ethereum gebruiken als basislaag (Layer 1) om de beveiliging en decentralisatie van hun netwerk te verzekeren”, stelt Raman. Dit zal op zijn beurt ook de vraag naar Ethereum doen toenemen, wat in combinatie met een verminderde beschikbare hoeveelheid Ethereum op de markt ook een positief teken is voor de waarde van de cryptomunt.