Ethereum heeft net zijn eerste grote generale repetitie afgerond voor een langverwachte make-over die de grootste revisie zal zijn sinds de digitale munt bijna tien jaar geleden werd gelanceerd.

Cryptocurrencies zoals ethereum en bitcoin worden vaak bekritiseerd vanwege het proces van mining om nieuwe munten te genereren. Beide gebruiken momenteel een zogenaamd proof-of-work miningmodel, waarbij complexe wiskundige vergelijkingen worden gemaakt die massaal door machines moeten worden opgelost.

Ethereum is bezig over te stappen van de energie-intensieve proof-of-work methode om het netwerk te beveiligen naar een proof-of-stake model, waarbij gebruikers hun bestaande cache van ether moeten gebruiken als middel om transacties te verifiëren en nieuwe munten te minen. Dit vergt veel minder energie dan mining en zal zich vertalen in snellere transacties en minder impact op het milieu.

De overgang is de afgelopen jaren herhaaldelijk uitgesteld vanwege grote gebreken in de implementaties. Ontwikkelaars vertelden dat de laatste testrun op woensdag zeer soepel verliep, een belangrijke stap nu de blockchain voor de op een na grootste cryptocurrency zich opmaakt voor deze mijlpaal.

Volgens Ethereum.org hebben investeerders al 12,6 miljoen euro in ether ingezet op de nieuwe Beacon keten. Individuen en organisaties kunnen een rendement van 4,2% op jaarbasis verdienen voor het inzetten van ether. Dit rendement kan in de toekomst variëren van 7% tot 13%, afhankelijk van de netwerkactiviteit en het aantal stakers.

Beleggers houden de stappen in de aanloop naar de softwaretransitie van Ethereum nauwlettend in de gaten, en voorspellen dat het de waarde van de op een na grootste cryptocurrency drastisch zou kunnen verschuiven. Vooral omdat de cryptomarkt gedurende het grootste deel van 2022 gekenmerkt blijft door grote verliezen.