Wetgevers van de Europese Unie stemden vandaag voor controversiële maatregelen om anonieme cryptotransacties te verbieden. Een stap waarvan de industrie zegt dat het innovatie zal verstikken en een schending zal zijn van de privacy.

De voorstellen zijn bedoeld om de anti-witwas maatregelen die gelden voor conventionele betalingen van meer dan €1000 uit te breiden naar de crypto-sector.

Het minimum transactiebedrag voor cryptobetalingen zou geschrapt worden zodat betalers en ontvangers van zelfs de kleinste cryptotransacties moeten worden geïdentificeerd. Ook voor transacties met unhosted of self-hosted wallets.

Assita Kanko, een Belgische wetgever verklaarde in een interview: "We streven er naar om de cryptowereld te normaliseren naarmate die groeit door regels in te voeren die vertrouwen scheppen."

De crypto-industrie ziet de situatie heel anders.

Het voorstel zou anonieme cryptobetalingen effectief illegaal maken. Het heeft niet alleen betrekking op overdrachten via beurzen zoals Coinbase, maar ook op zelf gehoste of private wallets zoals MetaMask, de populairste crypto-portemonnee met meer dan 30 miljoen gebruikers.

Wallets zoals MetaMask vereisen geen identiteitsverificatie, ze zijn in wezen een browserextensie of internetadres die fungeren als een softwarebrug naar de Ethereum-blockchain.

Over het wetsontwerp zal verder worden onderhandeld door de wetgevers, het zal naar verwachting deze maand ter stemming worden voorgelegd aan het Europees Parlement.

Het is moeilijk gebleken crypto's onder conventionele antiwitwaswetten te brengen. Crypto's worden overgebracht op blockchain-netwerken die gedecentraliseerd en anoniem van opzet zijn.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne verhoogt duidelijk de urgentie om crypto te reguleren en traceren. Europa loopt voorop, hoewel het een zeer complexe aangelegenheid zal worden .

In het Verenigd Koninkrijk hebben sommige cryptobedrijven ervoor gekozen het land te verlaten in plaats van te proberen om te voldoen aan een regelgevend proces dat volgens velen oneerlijk en onwerkbaar is.

Als de voorstellen effectief opgenomen worden in de wetgeving zullen veel Europese cryptobedrijven deze trend volgen.