De Europese Centrale Bank (ECB) besluit dat de invoering van digitaal geld in de vorm van digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) de "enige oplossing" lijkt te zijn die een soepele voortzetting van het huidige monetaire stelsel zal garanderen.

De opmerkingen werden gemaakt in het kader van een reeks werkdocumenten van de ECB, waarin het monetaire beleid en de financiële stabiliteit in relatie tot CBDC's worden besproken. De onderzoekers verzamelden meerdere inzichten uit 150 academische papers over het onderwerp.

Het document begon met de observatie dat de belangstelling voor de economie, geld en betalingen de afgelopen 15 jaar spectaculair is toegenomen en zich buiten de beperkte academische kring heeft uitgebreid.

De paper concludeert dat de invoering van CBDC's de enige oplossing is om een soepele voortzetting van het huidige monetaire systeem te garanderen. Dit proces wordt nog meer versneld nu fysiek geld zijn economische "fitheid" verliest en cryptocurrencies en Big Tech (grote digitale platforms) hun intrede blijven doen in het financiële systeem.

De onderzoekers merkten op: "Er is geen reguleringsalternatief dat belooft de bedreiging voor het tweelaags monetair systeem weg te nemen. Aangezien contant geld alleen in fysieke vorm beschikbaar is, is het niet 'geschikt' voor het digitale tijdperk."

Het belang van centrale banken om het juiste niveau van CBDC-ontwikkeling te bereiken werd sterk benadrukt. De auteurs keken ook naar mogelijke regelgevende maatregelen die CBDC's zouden kunnen helpen hun doelen te bereiken.

Dit is al de tweede paper gewijd aan crypto-kwesties die de ECB deze maand heeft uitgebracht. De paper werd onder meer geschreven door Toni Ahnert, onderzoekseconoom binnen de ECB, Katrin Assenmacher, hoofd van de Monetary Policy Strategy Division bij de ECB, en Financial Research Division econoom Peter Hoffmann.