De FSMA, de financiële toezichthouders van ons land hebben recent nieuwe regels ingevoerd die vereisen dat cryptobedrijven gevestigd in België zich binnen een scherpe deadline registreren.

De nieuwe regels gelden niet alleen voor crypto-exchanges en platformen waarbij het mogelijk is om digitale valuta te verhandelen voor fiatgeld. Aanbieders van wallets, de digitale portemonnees waarin cryptomunten worden bewaard, zijn ook aan de regels gebonden. Hetzelfde geldt voor aanbieders van wisselautomaten voor cryptomunten.

Om een actieve registratie bij de FSMA te behouden, moeten cryptodienstverleners aan een aantal voorwaarden voldoen. Waaronder de oprichting in de vorm van een vennootschap met een minimumkapitaal van 50.000 euro en de passende deskundigheid en professionele betrouwbaarheid van de effectieve leiders van de aanbieder van de diensten.

Hoewel de FMSA-licentie beleggers meer zekerheid zal bieden en helpt om frauduleuze aanbieders te herkennen, benadrukt de FSMA dat de licentie geen waardeoordeel is. Het biedt geen garantie met betrekking tot de kwaliteit van de dienstverlening.

De FSMA verwacht de registratieaanvragen binnen de drie maanden te behandelen, ervan uitgaande dat alle vereiste informatie is verstrekt. Bij een succesvolle registratie ontvangen cryptodienstverleners een uniek registratienummer dat moet worden gebruikt in alle verdere interacties met de FSMA.

De pro-crypto houding van België werd begin 2022 al duidelijk toen Brussels parlementslid Christophe De Beukelaer de eerste Europese politicus werd die zijn salaris van ongeveer 5.500 euro per maand omzette in Bitcoin. Het was de intentie van Beukelaer om andere politici in de regio te inspireren om de groeiende crypto-economie te ondersteunen.