De mainstream acceptatie van zaken als NFT’s, crypto en de Metaverse is het afgelopen jaar heel sterk toegenomen. JPMorgan debuteert als allereerste grootbank in deze vrij nieuwe digitale wereld. Deze en andere highlights van de voorbije week lees je elke vrijdag op Bloovi.

JPMorgan is eerste bank in de Metaverse

JPMorgan, de grootste bank in de Verenigde Staten, is de eerste kredietverlener geworden die een stapje waagt in de Metaverse. Ze openen namelijk een lounge in Decentraland, een virtuele wereld gebaseerd op de blockchaintechnologie die staat gerangschikt als één van de grootste Metaverse projecten..

Naast de onthulling van de Onyx lounge (de naam verwijst verwijst naar de op Ethereum gebaseerde diensten van de bank) heeft JPMorgan ook een whitepaper uitgebracht waarin wordt onderzocht hoe bedrijven zich kunnen uitbreiden in de Metaverse.

Volgens Christine Moy, JPMorgans hoofd van de crypto-afdeling, is er veel interesse van klanten om meer te leren over de Metaverse. “Wij hebben onze whitepaper zodanig samengesteld dat het voor onze klanten duidelijk wordt wat de huidige realiteit is, en wat er vervolgens moet worden gebouwd op het gebied van technologie, commerciële infrastructuur, privacy/identiteit en arbeidskrachten, om zo het volledige potentieel van ons leven in het metaverse te kunnen maximaliseren”, aldus Moy.

De bankengigant stelt dat het niet lang zal duren vooraleer virtueel vastgoed de waarde van fysiek vastgoed bereikt. JPMorgen voorspelt ook dat vastgoeddiensten zoals hypotheken, huurovereenkomsten en krediet binnenkort wel eens realiteit kunnen worden in de virtuele wereld.

NYSE dient aanvraag in voor eigen NFT-marktplaats

De New York Stock Exchange (NYSE), het grootste beursbedrijf ter wereld dat is gevestigd op Wall Street, heeft een aanvraag ingediend bij het U.S. Patent and Trademark Office om een online marktplaats aan te bieden voor verschillende digitale goederen, waaronder niet-fungibele tokens (NFT), cryptocurrencies, digitale media en kunstwerken.

Als de beurs met deze plannen doorgaat, zou zij concurreren met bedrijven als OpenSea en Rarible. In april introduceerde de NYSE haar eerste set NFT’s met eerbetonen aan zes populaire tech aandelen die debuteerden op ‘s werelds grootste beurs waaronder Spotify, Roblox en Coupang.

Met deze laatste handelsmerk aanvraag is het duidelijk geworden dat de NYSE wellicht ambitieuze plannen heeft voor NFT’s.

Crypto kan financiële stabiliteit verstoren

Snel evoluerende cryptomarkten kunnen een bedreiging vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit, aldus de Financial Stability Board (FSB), een internationale organisatie die toezicht houdt op en aanbevelingen doet voor het wereldwijde financiële systeem.

In een recent rapport onderzocht de FSB potentiële kwetsbaarheden die verband houden met crypto-activa zoals bitcoin, stable coins (cryptocurrencies die zijn gekoppeld aan de waarde van echte activa) en gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Hoewel de wereldwijde cryptomarkt nog relatief klein is en de mate van cryptogebruik in de wereld varieert, zouden de risico's voor de financiële stabiliteit snel kunnen escaleren, stelt de FSB dat wees op de noodzaak van proactieve evaluatie beleidsmakers.

“Crypto-activa markten ontwikkelen zich snel en zouden een punt kunnen bereiken waarop ze een bedreiging vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit vanwege hun omvang, structurele kwetsbaarheden en toenemende verwevenheid met het traditionele financiële systeem”, aldus het rapport.

Disney zet door met Metaverse ambities

The Walt Disney Company heeft een executive aangesteld om toezicht te houden op zijn metaverse strategie. Dit blijkt uit een e-mail die Disney CEO Bob Chapek dinsdag naar het personeel heeft gestuurd en die Reuters kon inzien.

Mike White, een executive in de Media and Entertainment Distribution groep, is benoemd in de nieuwe rol van senior vice president van Next Generation Storytelling and Consumer Experiences. Hij moet helpen definiëren hoe consumenten de komende Metaverse van Disney ervaren en zal daarbij samenwerken met de creatieve teams van Disney.

“Al bijna 100 jaar definieert en herdefinieert ons bedrijf entertainment door gebruik te maken van technologie om verhalen tot leven te brengen op diepere, meer impactvolle manieren”, schrijft Chapek in de e-mail aan het personeel. Hij voegt eraan toe: “Vandaag hebben we een kans om die universums te verbinden en een geheel nieuw paradigma te creëren voor hoe het publiek onze verhalen ervaart.”

Samsung introduceert nieuwe digitale portemonnee

Samsung kondigde de nieuwe Samsung Wallet aan op het Unpacked 2022-evenement. Zo kan de Samsung Wallet persoonlijke ID's bevatten, waaronder studenten-ID's, rijbewijzen en staats-ID's. Maar ook digitale huis- of autosleutels, credit- en debitcards, instapkaarten en vaccinatiegegevens. De portemonnee kan ook worden gebruikt voor toegang tot en het verkennen van complexe digitale producten, zoals cryptocurrency.

Digitale portemonnees zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook veiliger dan traditionele portemonnees

De portemonnee zal worden opgenomen in de nieuwe serie Galaxy S22-telefoons. Samsung zegt dat gebruikers in Zuid-Korea de eerste zullen zijn om de nieuwe functies uit te testen zodra de mobiele telefoons op de markt komen.

De digitale portemonnee slaat alle betalingsgegevens van gebruikers veilig op in een compacte vorm. Daardoor wordt de noodzaak om fysieke portemonnees bij zich te dragen sterk verminderd. Digitale portemonnees zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook veiliger dan traditionele portemonnees. Gebruikers van digitale portefeuilles moeten de specifieke apps downloaden die door banken of betrouwbare derde partijen zijn gemaakt om van de dienst gebruik te kunnen maken.