“‘t is gebeurd”, zou Erik Van Looy zeggen. De Ethereum Merge heeft officieel plaatsgevonden en markeert daarmee de volledige overgang van het netwerk naar een Proof-of-Stake (PoS) model.

Het Ethereum proof-of-stake consensusmechanisme zal het energieverbruik met maar liefst 99,95% verminderen in vergelijking met het proof-of-work-systeem.

Op donderdag 15 september om 06:42:42 UTC in blok 15.537.393 zag de langverwachte Merge een vlekkeloos verlopen samensmelting van de Ethereum-mainnet-uitvoeringslaag en de Beacon Chain-consensuslaag op de zogenaamde Total Terminal Difficulty van 58.750.000.000.000.000.000, wat betekent dat het netwerk niet langer zal vertrouwen op een proof-of-work (PoW) consensusmechanisme, maar voortaan verder draait op een Proof-of-Stake model.

De Ethereum Foundation zegt dat de samenvoeging het Ethereum-netwerk ongeveer 99,95% energiezuiniger zal maken en de weg zal banen voor toekomstige schaalbaarheidsoplossingen, waaronder sharding.

Nu de Merge is voltooid, zijn de "Surge", "Verge", "Purge" en "Splurge" de laatste fasen die nog over zijn op de technische roadmap van Ethereum. Het zijn allemaal toekomstige updates die de schaalbaarheid en snelheid van het Ethereum-netwerk verder zullen optimaliseren om een grotere adoptie door het grote publiek mogelijk te maken.

Volgens mede Ethereum-oprichter Vitalik Buterin zal Ethereum na alle komende updates tot 100.000 transacties per seconde kunnen verwerken.

Eli Ben-Sasson, oprichter van StarkWare (een bedrijf dat schaalbaarheidsoplossingen ontwikkelt op het Ethereum-netwerk), onderstreept het belang van de succesvolle Merge.

“Het onmiddelijke belang van de Merge is de dramatische impact op het energieverbruik”, stelt de StarkWare-oprichter. “Dit is een eerste grote stap in een proces dat uiteindelijk zal leiden tot een wijdverspreide adoptie van het Ethereum-netwerk. Het zet een kettingreactie van veranderingen in gang. Het eindresultaat zal een breed gebruik zijn van de rekenkracht van Ethereum en uiteindelijk de algemene bevolking die op blockchain gebaseerde apps gebruikt op verschillende gebieden in hun dagdagelijkse leven.