De Internationale Criminele Politie Organisatie (Interpol) kondigt aan de "allereerste specifiek voor rechtshandhaving ontworpen metaverse" te hebben gelanceerd. Interpol is van plan om hard op te treden tegen de groeiende lijst van "mogelijke misdaden" in de metaverse.

Het initiatief werd geïntroduceerd op de 90e Algemene Vergadering van Interpol in New Delhi. Interpol gaf aan dat een van de belangrijkste redenen voor de stap in de metaverse het feit is dat partijen met slechte bedoelingen de technologie al actief gebruiken om misdaden te plegen. Dit terwijl de adoptiegraad bij het grote publiek de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk zal toenemen.

"Criminelen beginnen de metaverse al uit te buiten. Het World Economic Forum heeft gewaarschuwd dat social engineering, gewelddadig extremisme en desinformatie bijzondere uitdagingen zouden kunnen vormen," luidt de aankondiging.

In de nieuwe Interpol-metaverse kunnen geregistreerde gebruikers het platform bezoeken, een rondleiding krijgen door een virtuele versie van het hoofdkantoor van Interpol in Lyon, Frankrijk en onder meer deelnemen aan cursussen forensisch onderzoek.

De metaverse van Interpol is al volledig operationeel en ontworpen om een gestroomlijnde en efficiënte manier te bieden voor de verschillende internationale afdelingen om met elkaar te communiceren en werken. Ook onderwijs en opleidingen worden nu toegankelijker voor studenten en nieuwe rekruten.